• C Novo mesto
  • 09:28
  • Pet, 19.08.2022

George Michael je večino svojega bogastva podaril ljudem v stiski

pomurski sejem

Grammyjev nagrajenec pevec George Michael je bil eden vodilnih pop zvezdnikov v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegov album “Faith“ iz leta 1987 je dobil nagrado Grammy za najboljši album leta. A kako se je njegova kariera sploh začela? George Michael je kot najstnik ustanovil skupino Wham! s srednješolskim prijateljem Andrejem Ridgeleyem. Leta 1984 je imel duo svoj prvi svetovni hit z naslovom “Wake me up before you go-go“.

Dve leti pozneje je George Michael začel s svojo solo kariero in izdal hit prvenec “Faith“, ki je po vsem svetu prodal več kot 25 milijonov izvodov. Več kot deset let kasneje je George Michael svetu sporočil, da je gej potem, ko je bil zaradi neprimernega spolnega vedenja v javnem stranišču aretiran. George Michael je še naprej nastopal, njegova kariera pa se je ponovno zagnala v sredini leta 2000 z izdajo njegovega najbolj uspešnega albuma “Twenty Five“. George Michael je velik del svojega časa in bogastva podaril v dobrodelne namene. George Michael je 25. decembra 2016 umrl zaradi bolezni srca in jeter. Umrl je v svojem domu v Angliji, star le 53 let.

Ustanovitev skupine Wham!

George Michael se je rodil 25. junija 1963 v East Finchleyu v Londonu. Odraščal je v Londonu in njegovi okolici, kar je vplivalo, da je že v zgodnji mladosti razvil strast do glasbe. Med srednjo šolo se je George Michael spoprijateljil z Andrejem Ridgeleyem, s katerim je delil ljubezen do pop glasbe in skupaj sta začela glasbeno pot. Prvotno sta ustanovila ska band imenovan Executive, a se je ta po le nekaj nastopih razpadel. George Michael in Ridgeley sta kmalu po tem našla pot do uspeha.

George Michael je svetovno znana pop zvezda

Leta 1982 sta z založbo Innervision sklenila pogodbo in postala znana kot Wham!. Istega leta je bil izdan prvi album skupine Wham! z naslovom Fantastic!. Album se je na lestvicah Velike Britanije povzpel na visoko četrto mesto, leto kasneje pa je izšel tudi v Združenih državah Amerike. Kaj kmalu si je skupina Wham! s svojim mladostnim, dobrim videzom pridobila naklonjenost in predanost najstnic. Dve leti kasneje je skupina ponovno izdala svoj drugi album Make It Big in dosegla svoj prvi hit v ZDA s pesmijo “Wake me up before you go-go“. Prav tako sta se pesem “Everything She Wants” in balada “Careless Whisper” uvrstili na vrh ameriških lestvic. George Michael je leta 1984 nastopil na dobrodelnem koncertu Band Aid za premagovanje lakote v Etiopiji.

Michael in Ridgeley sta v dobrodelne namene Band Aida podarila tudi ves izkupiček uspešnega prazničnega hita “Last Christmas“. Leto pozneje je skupina postala prva zahodna pop skupina v zgodovini, ki je nastopila na Kitajskem. Istega leta se je skupina Wham! znova pojavila na dobrodelnem koncertu Live Aid za zbiranje sredstev za premagovanje etiopske lakote. Kot glavni vokalist in glavni tekstopisec skupine je George Michael veljal za zvezdo skupine. Ni minilo dolgo, preden je začel s samostojno kariero.

Dobrodelnost in samostojna kariera

Medtem, ko je album Listen Without Prejudice, Vol. 1 prejel nekaj pozitivnih kritik, je bilo prodanih le približno milijon izvodov. George Michael se je zapletel v pravni boj s svojo založno Sony, saj je imel občutek, da niso ustrezno promovirali albuma in tako je želel odpovedati pogodbo o sodelovanju. Spopad je trajal več let, v tem času pa je George Michael posnel le nekaj pesmi. V letu 1991 je George Michael v dobrodelne namene izdal duet z Eltonom Johnom. Pesem z naslovom “Don’t Let the Sun Down Me” je postala hit številka ena, izkupiček pa je bil namenjen hospicu za boj z AIDS-em London Lighthouse ter otroški dobrodelni ustanovi Rainbow Trust. Kasneje istega leta se je Michael znašel na lestvicah s skladbo “Too Funky“. Skladba je bila del dobrodelnega albuma AIDS Red Hot and Dance.

Po tem, ko je uspel prekiniti pogodbo s Sonyjem, je leta 1996 izdal album Older. Skladbi “Jesus to a child“ in “Fastlove“ sta se v ZDA uvrstili med 10 najboljših. Kljub temu je bila prodaja tega albuma, v primerjavi s prejšnjimi, slaba. Upad se lahko pripiše Michaelovi odsotnosti iz scene pop glasbe. Kljub vsemu je George Michael za svoje delo dobil več priznanj in nagrad, vključno z nagrado za najboljšega britanskega moškega na podelitvi nagrad BRIT in MTV Europe Awards leta 1996.

V letu 1998 se je George Michael ponovno znašel na naslovnicah, a tokrat ne zaradi svoje glasbe. Zaradi neprimernega spolnega vedenja v moški toaleti javnega parka v Los Angelesu v Kaliforniji je bil aretiran. Po incidentu je George Michael nastopil na televiziji, kjer je priznal, da je homoseksualec. Skozi leta se je pojavljalo nekaj ugibanj o njegovi spolni usmerjenosti, a je bila to njegova prva izjava o tej zadevi. Njegov naslednji glasbeni poskus je bil izdaja albuma z naslovom Songs from the Last Century (1999). Kljub nekaterim pozitivnim kritikam, je bil album najnižje na lestvicah Velike Britanije. George Michael je v naslednjih nekaj letih posnel več skladb, vključno z duetom z Whitney Houston “If I told you that“.

Svoj četrti album Patience je izdal leta 2004, ki se je odlično odrezal pri oboževalcih plesne glasbe. Po izdaji albuma je George Michael izjavil, da se bo odpovedal svoji karieri, a se je ta govorica izkazala za kratkotrajno, saj je že naslednje leto izšel film Different Story, dokumentarec o njegovem življenju in karieri. Leto kasneje je George Michael sporočil, da se prvič po 15 letih odpravlja na turnejo. V Veliki Britaniji je izdal tudi album z naslovom Twenty Five, ki je bil praznovanje njegovih 25 let v glasbi. Leta 2008 je obudil svojo kariero v ZDA. Imel je kar nekaj nastopov, izdal je album Twenty Five in bil gost v televizijski seriji Eli Stone. Prav tako je nastopil v finalu priljubljene glasbene tekmovalne oddaje American Idol, preden se je poleti 2008 odpravil na državno turnejo.

George Michael je pomagal v zavetišču za brezdomce

Michaelova zadnja leta

Aprila 2011 je George Michael izdal priredbo pesmi “You and I“, ki jo v originalu poje Stevie Wonder. Pesem je bila darilo princu Williamu in Kate Middleton ob njuni poroki. Avgusta istega leta je začel nastopati v sklopu turneje Symphonica, a se je ta predčasno končala, saj je George Michael zbolel za pljučnico. Naslednje leto je nastopal na zaključni slovesnosti poletnih olimpijskih iger 2012 v Londonu, kjer je zapel pesmi “Freedom! 90” in “White Light”. Vse do njegove smrti je George Michael ustvarjal svoj drug dokumentarni film Freedom, ki je izšel leta 2017. George Michael je leta 2016 umrl.

Mrtvega ga je na božično jutro našel njegov partner Fawaz v njegovem domu v Oxfordshireu. Po njegovi smrti so številne dobrodelne organizacije in posamezniki na družbenih omrežjih objavljali Michaelova človekoljubna dejanja in kako pogosto je anonimno daroval svoj čas in večji del svojega bogastva. George Michael ni želel biti javno izpostavljen za svoja dobrodelna dejanja, ki so med drugim vključevala prostovoljno delo v zavetišču za brezdomce, finančno podporo ženskam na kliniki za plodnost in dajanje napitnine v višini 1000 dolarjev natakarici za pomoč plačila šolskih dolgov.

George Michael je anonimno daroval milijone dolarjev dobrodelnim ustanovam, vključno z otroško svetovalno službo Childline v Veliki Britaniji. Ustanoviteljica dobrodelne organizacije Dame Esther Rantzen je za lokalni častnik povedala, da nihče zunaj organizacije ni vedel, koliko je George Michael dal najbolj ranljivim otrokom v državi.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay

 

poroke in zabave