• C Novo mesto
  • 08:02
  • Pet, 27.01.2023

Kdo se skriva za masko?

Letos bomo pustovali 1. marca 2022!

Datum pusta se vsako leto spreminja, ker pa so se radi šemili  že stari Rimljani, je letos čas, da o svoji maski razmisliš tudi ti.

pust 2022

Čas je za norčavi konec meseca.

Tisti, ki imate radi norčije boste maske letos lahko nadeli že na pustno soboto in nedeljo, 26. in 27. februarja 2022. Nekateri seveda tudi vikend kasneje.

pust

Čas je za norčavi konec meseca.

Korenine pusta hrusta 

Pust, ki je vsako leto povezan z Veliko nočjo, je praznik vseh norcev, tako pravijo nekateri. Datum pusta se glede na Veliko noč spreminja. Tradicija samega pust sega že v predkristjansko dobo, saj so šemljenje poznali že stari Rimljani. Besedo pust, je poznal že Trubar in je verjetno nastala iz »mesopust«, torej iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«. Iz italijanskega carneleva pa je razbrati na Wikipediji, nastala tudi beseda carnevale, iz te pa kasneje evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust.”

Preganjamo zimo 

Mnogi med nami se radi šemimo. Pust je poln različnih barv in plesov v maskah.

Pust imajo radi tako otroci kot najstarejši. Gre za zabavo vseh, ki so željni norčij, smeha in dobre volje. Pri nas v Sloveniji sta zagotovo znana pustna tradicionalna dogodka Kurentovanje na Ptuju in Laufarija na Cerknem. Kurenti, cerkljanski laufarji so liki, ki preganjajo zimo in kličejo pomlad. A prav gotovo brez vseh ostalih opic, klovnov, policajev, medvedov, virusa, zdravnikov, politikov,  telebajskov, smrkcev tudi letošnji pust ne bo zbudil zvončkov in trobentic.

Kaj pa, če bi letos pojedel najboljši krof? 

Sevedaaaaaaaaaaaaaaaa! Krofi so res iz ocvrtega testa, a za pusta se jim težko upremo, saj so kar glavni na meniju. Značilno za krofe je, da so polni marmelade, zadnja leta pa jih v kulinariki najdemo polnjene tudi s čokolado in drugimi nadevi. In če niste vedeli, veliko boljši so cvrti v svinjski masti kot v olju. In koliko jih boste letos pojedli vi?

pust 2022

Koliko krofov lahko poješ?

S.B., Fotro: Kurentovanje Ptuj, arhiv Nadlani