• C Novo mesto
  • 08:30
  • Sre, 29.06.2022

Matematični problem sprožil polemiko na facebooku. Ali vi poznate rešitev?

Neka matematična naloga je v manj kot enem dnevu izzvala več kot tri tisoč komentarjev. Na Facebook strani portala Brightside je bilo objavljenih 11 matematičnih nalog, ki so se po napovedi spremenile v pravi izziv za ljudi. Uporabniki Facebooka so navdušeni nad nalogo, ki se je pojavila na naslovni sliki objave in se glasi: 6: 2 (1 + 2) =? Na videz preprosta naloga je marsikomu povzročila sive lase. Medtem ko so nekateri rekli, da je odgovor 9, so drugi prišli do rešitve 1, nekateri pa so celo zapisali, da je bila naloga napačno zastavljena.

»To ni lahka naloga. Ni dobro zastavljena. Za rešitev mora biti še en oklepaj, torej naloga naj bo bodisi (6: 2) (1 + 2) ali 6: (2 (1 + 2) ). Odvisno od tega je rezultat drugačen,« je povedal neki uporabnik Facebooka. »Odvisno je od tega, kdo te je učil matematike. Rezultat je 1 ali 9«, »Odgovor je 1. Množenje gre pred deljenjem«, »Uporabi preprosto matematično pravilo, prvi so oklepaji, množenje, deljenje, seštevanje in zadnje gre za odštevanje. Odgovor je 1«, »Vsekakor je 1,« so komentirali ljudje.

»Kalkulator pravi 9,« »Vem, zakaj ljudje pravijo 1, a če slediš vrstnemu redu operacije in tako mora biti, boš dobil pravilen odgovor 9,« »Zanimivo pri matematiki je, da ne ne glede na to, katero metodo boste uporabili, boste vedno dobili odgovor, vendar je tukaj samo en pravilen in to je 9«, »Ko imate deljenje in množenje, greste po vrsti od leve proti desni. Odgovor je 9 «, so zapisali drugi. Portal je sporočil, da je pravilen odgovor 9 in napisal, kako so prišli do tega rezultata.

Kaj menite vi?

N. D.; Foto: Facebook