• C Novo mesto
  • 01:13
  • Ned, 27.11.2022

Našli ogromnega 100 kg težkega pitona: Presenetilo nas je, ko smo izvedli, kaj je jedel

Floridski biologi so objavili fotografije neverjetnega ulova. V Evergladesu so naleteli na 5,5 metra velikega in približno 100 kilogramov težkega burmanskega pitona, ki sta ga ujela približno dvajset minut. To je največji primerek te vrste, ki so ga kdaj ujeli na Floridi. Ugotovili so tudi, kaj je velika kača nazadnje jedla, saj so v njenem trebuhu ostanki belorepega jelena oz. njegovega kopita. So pa med obdukcijo  v trebuhu samice pitona našli rekordnih 122 jajčec.

Biologi sicer odstranjujejo samice pitona iz Južne Floride, da bi preprečili razmnoževanje plenilcev na tem območju, ker povzročajo opustošenje v ekosistemu in jemljejo vire hrane iz drugih avtohtonih vrst. Mimogrede, omenjeni burmanski piton je največji od podvrste pitona, največji primerek doslej pa je bil ujet leta 2005 v Illinoisu, težak 183 kg in dolg 8,2 metra.

Burmanski piton je temno obarvana nestrupena kača s številnimi rjavimi madeži, črno obrobljenimi po hrbtu. V naravi burmanski pitoni običajno zrastejo do 5 m  medtem ko so primerki, večji od 7 m, redki. Je odličen plavalec in potrebuje stalen vir vode. Živi na travnikih , močvirjih, močvirjih, skalnatih vznožjih, gozdovih, dolinah rek in džunglah z odprtimi jasami. Je dober plezalec in ima pretenzijski rep. V vodi lahko ostane 30 minut, večinoma pa ostane na kopnem. Napad pitonov je bil še posebej obsežen, zlasti po vsej južni Floridi , kjer je v Floridi Everglades zdaj mogoče najti veliko število pitonov . Trenutno število burmanskih pitonov v Floridi Everglades je morda doseglo minimalno sposobno populacijo in postalo invazivna vrsta, navaja wikipedia.

N. D.; Foto: Pox 4 printscreen