• C Novo mesto
  • 18:12
  • Pet, 05.03.2021

Odštevanje: Pozabimo na 2020! Obrnimo se na leto, ki prihaja

Priznajmo, leto 2020 se ni izteklo natanko tako, kot smo upali; lahko bi rekli, da je prineslo kopico izzivov in da bi večina nas – če bi vedela, kaj nas je čakalo – raje prespala tisto ‘najbolj noro noč v letu’ in prve ure, ko je nastopila. Ves svet namreč trepeta pred pandemijo koronavirusa, spopadamo se s posledicami hudih potresov pri sosedih, pri nas pa je politika na majavih tleh …

A iztekajoče se leto nam je prineslo nekaj dragocenih priložnosti za učenje in rast, toda bodimo iskreni: več je razlogov, da ga čim prej pozabimo in se obrnemo na tisto, kar bi lahko prineslo leto 2021. Vnaprej ne moremo vedeti, kakšno bo naslednje leto, veliko pa bo odvisno od tega, kako ga  bomo miselno zastavili. No, tukaj je nekaj nasvetov za boljši pristop k prihajajočemu letu:

Leto pozdravite s čim manj predpostavkami in pričakovanji

Nismo mogli domnevati, da bo leto 2020 eno najhujših, kar jih bomo doživeli, zato približno 2021 ne smemo predvidevati ničesar. Kot pojasnjuje psihologinja dr. Jo Lukins, predpostavke niso vedno koristne. Lahko pa mu daste glavni ton. »Vedno sem naklonjena ljudem, ki gredo z upanjem v prihodnost. Ko upamo, uporabimo način razmišljanja, ki predstavlja temelj optimizma. Tako kot upam, da bomo skozi Covid-19 šli čim bolje, tudi jaz upam, da bo leto 2021 odlično leto,« je povedala za portal TheLatch.

Foto: Pixbay

Georgia Bamber, avtorica knjige Achieve Anything You Want: A step by step guide to reaching your goals and achieving your dreams, se strinja, da moramo biti pozitivni, vendar dodaja pomen prožnosti v razmišljanju. » Prihodnost je vedno samo zgodba, ki si jo povemo sami, zakaj torej ne bi dobro premislili? Ključ do vstopa v novo leto je, da imamo načrte in cilje ter upanje, vendar ostajamo prilagodljivi in ​​pripravljeni na prilagajanje spreminjajočim se okoliščinam.«

Opustite pričakovanja in bodite prilagodljivi

Bamber govori o pomembnosti sprejemanja v situacijah, ki so zunaj našega nadzora. Poleg tega vztraja, da smo proaktivni pri reševanju zahtevnih okoliščin. »Zavedati se moramo tudi, da so naše okoliščine takšne, da za nas obstajajo omejitve, na primer glede mednarodnih potovanj … Koristno je biti pripravljen na prihodnje mesece pristopiti z nekaj prožnosti pri razmišljanju o tem,« dodaja.

Osredotočite se na tisto, kar lahko nadzirate

Bamber tudi pravi, da moramo opustiti razmišljanje o tem, kakšne bi morale biti stvari, in se osredotočiti na to, kako stvari stojijo. Ta prehod na sprejemanje nam bo na koncu pomagal izkoristiti situacijo po svojih najboljših močeh, namesto da bi žalovali za izgubljenimi priložnostmi.

Foto: Pixbay

Zastavite si realne cilje

Da, še naprej si postavljajte cilje! Pretirano optimističnim načrtom, kot je trimesečno potovanje po Evropi, se lahko izognemo, vendar se osredotočimo na stvari, ki so malo bližje domu in jih je mogoče uresničiti, pravi dr. Lukins.

»Če si zastavim cilje za leto 2021, si zastavim dve vrsti: dosegljivo (tisto, za katero vem, da jo je mogoče uresničiti ne glede na svetovne razmere) in tisto, ki je povezana z željo – na primer udeležba na tekmovanju v triatlonu. Za spopadanje s cilji, ki jih ne moremo doseči, potrebujemo kombinacijo obeh ciljev in prožnost, «pravi.

Poiščite prijatelje, s katerimi želite deliti leto, ki prihaja

Lukins pravi, da negujte hvaležnost, ker vam je nihče ne more vzeti. Srečo lahko najbolje povečate, ko ste hvaležni za to, kar imate, in ko so okoli vas ljudje, ki jih imate radi. »Ljudje so pomembni. Naši odnosi so pomemben del tistega, kar izboljšuje naše duševno zdravje, zato si moramo vedno, kadar le lahko, zastaviti cilje, osredotočene na ljudi, ki lahko pri tem pomagajo.«

NaDlani.si; Foto: Shutterstock