• C Novo mesto
  • 05:12
  • Ned, 11.04.2021

Neverjetni Plex – vse na enem mestu

Plex je predvajalnik medijev, ki vam omogoča iskanje in dostop do vseh medijev, ki so vam pomembni, na enem mestu. Od osebnih medijev na vašem strežniku, do spletnih oddaj in novic, do pretoka glasbe. V vseh teh vsebinah lahko uživate v eni aplikaciji in na poljubni napravi. 

Plex je zelo preprost za uporabo. V kolikor želite prenašati samo vsebino drugih proizvajalcev, kot so podcasti, spletne oddaje, glasba TIDAL, potem lahko ob vzpostavitvi računa preprosto namestite aplikacijo na telefon, smart TV, računalnik ali uporabljate Plex spletno aplikacijo v svojem brskalniku. 

V kolikor želite nastaviti svoj osebni medijski strežnik, da bi lahko svoje stvari tudi shranjevali, pa je potrebnih nekaj krajših korakov za zagon predvajalnika Plex. Prvi korak je seveda ta, da namestite in zaženete medijski strežnik Plex na vašem računalniku, kjer imate shranjene vse vaše medije. Ti naj bodo razporejeni v knjižnice filmov, TV oddaj, domačih videov, glasbe in fotografij. Dodajte predstavnostne knjižnice glede na vrsto vsebine in pustite, da Plex vse ostalo samodejno organizira, doda umetniško delo in informacije.  

Kot že rečeno je Plex zelo enostaven za uporabo. Le namestite ga in uporabljate ga na skoraj vseh napravah (pametni telefon, tablični računalnik, pametna televizija, igralna konzola, osebni računalnik ali katerikoli spletni brskalnik). Ne glede na to, kje ste, enostavno odprete Plex, pritisnete predvajaj in uživate lahko v svojih medijih, ki se pretakajo v vašo napravo. 

Plex Media Server podpira vse običajno predstavnostne datoteke. Kadar gre za filme, TV oddaje in domač video, Plex podpira MP4, MKV, AVI, MOV, DIVX in še več. Pri glasbi podpira  MP3, M4A, FLAC, WMA, idr. JPG, PNG, RAW, TBN so le ene izmed mnogih datotek fotografij, ki jih Plex podpira. Prav tako je Plex Media Server podprt v računalnikih z vsemi glavnimi operacijskimi sistemi in NAS napravami (Windows, OS X, Linux, NVIDIA SHIELD, usmerjevalnik Netgear Nighthawk X10 ter številne priljubljene NAS naprave, kot so QNAP, Synology, Netgear, Drobo in še več). 

Plex omogoča gledanje vsebin kjerkoli in kadarkoli. FOTO: Madskip – Pixabay

Plex deluje z vsemi vodilnimi napravami in znamkami na trgu

Aplikacija deluje z vsemi vodilnimi napravami in znamkami na trgu. Tako lahko Plex uporabljate na spletnih brskalnikih, kot so Chrome, Edge, Firefox in Safari. Prav tako lahko Plex zaženete na mobilnih napravah in tabličnih računalnikih s sistemom Android in iOS ter namiznih oziroma prenosnih računalnikih macOS in Windows. 

Če želite Plex uporabljati na svoji pametni televiziji, so za to primerni televizorji znamk LG, Samsung, Sony, Toshiba, VIZIO in Roku TV. Tudi nekatere streaming naprave podpirajo Plex, vključno s Amazon Alexa, Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Roku, Sonos in TiVo. Plex pa deluje tudi na igralnih konzolah Playstation 4 in Xbox One. 

Poleg delovanja spletne aplikacije Plex v brskalniku lahko uporabniki namiznega računalnika (in domačega kina – HTPC) zaženete tudi aplikacijo Plex Media Player. Aplikacija je namenjena uporabnikom, ki želijo uporabiti Plex v svojih HTPC-jih ali imeti izkušnjo tipa “domači kino”. Aplikacija namreč ponuja napredne zmogljivosti za predvajanje avdio in video posnetkov, kar vam omogoča najboljšo možno izkušnjo.

Plex je bogata medijska platforma za domačo uporabo

S Plexom lahko storite še veliko več. Od sledenja tega kar ste že gledali, do oddaljenega dostopa, organizacije in sledenja vsem medijem, optimiziranja medijev za naprave ali pasovne širine in varovanja vaše zasebnosti. Plex je močna in bogata medijska platforma za vaš dom. 

Prav tako lahko poslušate vaše najljubše podcaste doma ali na poti, pravočasno zasledite novice o različnih temah ter si ogledate svoje najljubše spletne oddaje ustvarjalcev iz vsega sveta. Dostopate lahko celo do več kot 60 milijonov pretočnih skladb in videov, ki jih ponuja TIDAL. 

Z naročnino na Plex Pass lahko naredite še več. Na voljo je veliko vrhunskih funkcij – nastavite lahko DVR za gledanje in snemanje vsebine v zraku s tunerjem in anteno, sinhronizacijo medijev z mobilno napravo za dostop brez povezave in pridobite zgodnji dostop in popuste na različne stvari. Dobite tudi zvočne izboljšave, starševski nadzor in še veliko več.

Plex je združljiv z vsemi napravami. FOTO: coffeebeanworks – Pixabay

Kakšna je cena storitve in kdo zagotavlja vsebine, ki jih Plex ponuja?

Plex je programska oprema za medijski strežnik, ki omogoča pretakanje filmov, glasbe in TV oddaj iz lastnega računalnika kamorkoli s povezavo Wi-Fi. Zaradi dogovora z različnimi filmskimi studii in produkcijskimi podjetji Plex zdaj ponuja katalog pretočnih filmov in TV oddaj na zahtevo brezplačno. V grobem bi lahko rekli, da večinoma dobite tisto, za kar plačate.

Storitev prenosa Plex je večinoma brezplačna. Ne potrebujete plačane naročnine Pass, ki jo zahtevajo nekatere druge funkcije programa. Ker nikoli ni nič zares brezplačnega, boste med gledanjem morali poseči po občasnih prelomih oglasov.

Po mnenju mnogih so se ponudbe Plexa ob zagonu poslabšale, vendar je dodajanje filmov in TV oddaj s strani Crackle.com maja 2020 storitvi močno spodbudilo kakovost. Plex zdaj ponuja dolg seznam manj znanih, a še vedno solidnih utrinkov iz zadnjih nekaj desetletij, skupaj z več kot nekaj legitimnimi klasikami. Našli boste filme režiserjev, kot so Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Paul Thomas Anderson in Stanley Kubrick, ter dobro izbiro cenjenih mednarodnih filmov.

Med večja imena tistih, ki zagotavljajo filme in oddaje, ki jih Plex ponuja sodijo Crackle, ki prikazuje filme in TV-oddaje iz Sonyjevih in Paramountovih knjižnic, plus MGM, Lionsgate in Warner Bros. Najnovejši ali dobro znani filmi in celo nekaj klasike so na voljo pri 720p ali 1080p. Toda veliko drugih se pretaka v kakovosti DVD-jev in te ločljivosti ni mogoče prilagoditi.

Funkcija, ki omogoča gledanje vsebin skupaj s prijatelji, ki so daleč stran

Plex je predstavil novo funkcijo Watch Together, ki omogoča gledanje filmov in TV oddaj skupaj s prijatelji, ki so daleč stran. Ne glede na to, ali si želite ogledati vsebino na zahtevo ali kaj iz lastne knjižnice, lahko zdaj to storite z ljudmi, ki jih imate radi. 

Kot je objavljeno v objavi na blogu Plex, je Plex predstavil Watch Together. Kot že ime pove, to omogoča gledanje vsebine z družino in prijatelji, vendar ni treba, da ste vsi v istem prostoru. Watch Together omogoča gledanje vsebine skupaj z družino in prijatelji preko spleta. Naj gre za brezplačno filmsko ali televizijsko oddajo na zahtevo ali vsebino iz vaše osebne medijske knjižnice, Plexov Watch Together bo vsebino sinhronizira za vse. 

Če želite uporabljati funkcijo Watch Together, poiščite film ali TV oddajo, ki si jo želite ogledati, kliknite na tristranski meni More (več) in izberite Watch Together. Nato preprosto povabite svoje prijatelje ali družinske člane, kliknite Start in vsebina se bo hkrati predvajala na vseh napravah. Plex želi poudariti, da je to trenutno le eksperimentalna funkcija, tako da lahko pride do napak v delovanju. Kljub temu podjetje aktivno išče povratne informacije in funkcijo še naprej razvija. 

Avtor: Ana Nikolić