• 8.04C Novo mesto
  • 02:37
  • Pet, 30.10.2020

Po 22 letih si sploh ne želim več akcije v postelji, a vseeno počneva ‘to’

Prejšnji teden mi je mož kot presenečenje skuhal moj najljubši obrok. Kupil je tudi čudovito voščilnico, ki mi sporoča, kako ponosen je name, in se opravičuje, ker me jemlje kot nekaj samoumevnega, v svoji izpovedi za Daily Mail piše anonimna avtorica in nadaljuje:

Bila sem osupla, ker Ben ni znan po spontanih izbruhih čustev – razen pri gledanju rugbyja. Spomnilo me je, zakaj sem se poročila z njim: je lep, seksi, lep in odličen kuhar. Toda namesto da bi se počutila srečno, sem začel skrbeti, kaj bo prišlo. Romantični večeri naj bi se končal v spalnici. Toda vse, kar sem si želela, je bilo, da sem si nadela pižamo in odšla spat. Namesto da bi užival v obroku, sem ga porabil za iskanje taktičnega premika iz sobe. Dandanes nam nenehno govorijo, da so ženske enako kot moški zainteresirane za seks. Oprostite, vendar nismo vsi enaki.

Raje skodelico vroče čokolade kot seks

Prejšnji teden je velika raziskava poročala, da so ženske v menopavzi še vedno izredno zainteresirane za seks, 27 odstotkov tistih, starih od 40 do 55 let, pa je spolno intimnost ocenilo kot ‘zelo pomembno v srednjih letih’. Težava je v tem, da sem stara 47 let, perimenopavza in moji hormoni – raven estrogena in testosterona se sredi 40-ih let močno zmanjšajo in imajo druge ideje. Iskreno lahko rečem, da bi raje kot seksala popil skodelico vroče čokolade. Pogosto se navaja statistika, da moški o seksu razmišljajo 19-krat na dan, ženske pa desetkrat. Edino takrat pomislim, ko moj mož začne s to temo. In prepogosto mislim, »kakšen izgovor lahko najdem tokrat?« Ne gre za to, da sploh ne bi imela akcije. Celo ponudim ga občasno, ker vem, da ga to osrečuje in mi potem ni žal. Videl sem, da se preveč odnosov konča, ko par postaneta prijatelja, ki si deli posteljo. Videla sem tudi preveč moških, ki so poskušali najti intimnost drugje. Včasih me skrbi, da bi lahko moj mož storil enako, vendar vztraja, da je ena ženska dovolj, da se vsak moški spopade z njo – s seksom ali brez. Kljub temu je naša resničnost dolgo obdobje ‘suše’, ki mu sledi občasni konec tedna, ko je morda hiša prazna in ni preveč stvari, ki me okupirajo, zato imamo seks dvakrat ali celo trikrat. Nato je najsrečnejši človek na svetu. Požvižga se na vse, opravi nakup. Manj je godrnjav. Rezultat tega je, da se počutim strašno krivo, ko se zavedam, da mu jemljem njegovo najljubšo zabavo.

Hrepenim po poljubih in nežnostih, ne po seksu

Poskušam se mu oddolžiti. Ponujam ljubčke in poljube, a on ni velik oboževalec tega. Pravi, da se mu zdi, da mu nagajam – kar me jezi. Navsezadnje tudi jaz potrebujem intimnost. A hrepenim po objemih in nežnih dotikih, ne po seksu. Po 22 letih skupnega življenja in 11 letih zakona ni, da je ne bi imela več rada. Nasmeji me, v postelji je inteligenten in odličen, a sem izgubila veliko želje po seksu. Pojasnjujem mu, da so to moji hormoni, vendar mislim, da to vidi kot izgovor. Rada bi, da ve, da sta mi vzajemna naklonjenost in potrditev pomembnejša od seksa. Ko sva se spoznala, sva ves čas seksala – več kot enkrat na dan. Čeprav je zdaj 59 let, jaz pa 47 let, me starostna razlika nikoli ni motila. Njegovi prijatelji so bili vedno ljubosumni. Ko je prvič postavil mojo sliko na svojo mizo, je njegova tajnica vprašala, zakaj tam stoji slika manekenke. Ko ji je odvrnil, da sem njegovo novo dekle, mu ni verjela. Zdaj se začudeno ozrem nazaj v tiste dni, on pa s hrepenenjem. Pogosto me spomni, da ko sem pred desetimi leti poskušala zanositi, sva imela seks petkrat na dan. »Sem zate samo banka sperme, kajne?« se je takrat pošalil.

Dandanes njegovi prijatelji iz puba še vedno prikimajo z glavo in se muzajo, ko sprašujejo o meni. Ni v nasprotju z njihovim dolgoletnim dojemanjem, da je najsrečnejši moški, ker je njegova žena 12 let mlajša. Zaradi razlike v letih ljudje domnevajo, da bi moral imeti copate in pipo, jaz pa bi ga lovila po spalnici. A kljub trudu – ko mi kupi rože in me odpelje na kosilo – preprosto ne morem zbrati energije. Ni še bilo trenutka, ko bi mu rekel, da si intimnosti ne želim več. In ko končno poskušam začeti seks, uživam. Vedno pa obstaja še nekaj, kar zahteva mojo pozornost. Prejšnji mesec je v sobo vdrl naš najmlajši sin in vprašal: »Kaj pa počneta?« V teh časih je po zaslugi Covida kriva tudi domača naloga. Vedno gledam svoj mobilni telefon ali preverjam sporočila in elektronsko pošto. Ko poskušamo seksati, ne morem izklopiti možganov. To ni problem, ki ga ima moj mož. Prejšnji teden so nam povedali, da je nekdo, ki ga poznamo, storil samomor. Bila sem globoko razburjen. A kmalu zatem je Ben predlagal seks, kot da se ni nič zgodilo. Bila sem osupla in vpila sem , da je sebičen. Včasih se hecamo glede naših zelo različnih pristopov. Pravi, da če bi se vrnili k temu, kar je bilo nekoč, bi šok zaradi tega verjetno povzročil srčni napad. Po nekaj kozarcih vina sem pred kratkim priznal, da se počutim kot tesni prijatelj.

Je res čas, da si več žensk od nas to prizna in se neha počutiti tako narobe – preprosto nočemo seksa? Foto: Unplash

Skoraj je postalo tekmovanje v tem, če lahko izgovori, najverjetnejši izgovor. Nihče ni sedel in možu rekel, da noče več seksati. Toda po nekaj zavrnitvah se marsikateri moški zave in odpove. Včasih se zdi moj mož resnično žalosten zaradi situacije in mi to zlomi srce. Počutim se sebično in zlobno. Toliko lepih stvari naredi zame in jaz ga spravljam v žalost. Gre za nenehen kompromis. Imeti dovolj seksa, da bi osrečil svojega moža ali partnerja, a očitno ni nikoli dovolj. Pomislila sem, da bi ga vprašala, ali ga skrbi, da ga ne ljubim več ali ne. Kaj pa, če reče ‘da’? Zato se bom počutil slabše in si ne želim seksati zgolj zato, ker se počutim slabo.

Zame in za mnoge druge ženske seks preprosto ni prednostna naloga. Čas je, da si več od nas to prizna in se neha počutiti tako narobe: preprosto nočemo seksa.

NaDlani.si; Foto: Shutterstock