• 4.99C Novo mesto
  • 15:20
  • Pon, 30.11.2020

»Prodam zrak iz Lošinja v pločevinki!« Dobro za pljuča, pomaga pri koronavirusu

Mladenič pravi, da dihanje čistega zraka z njihovega otoka ne bo rešilo težav ljudi, lahko pa jim nekoliko olajša trpljenje. 

Ivan Volarić iz Lošinja dobesedno prodaja zrak s svojega otoka, za katerega trdi, da pomaga pri koronavirusu. Zrak na Malem Lošinju je zelo čist, kar so potrdile raziskave in je v prvi kakovostni kategoriji ter vsebuje morsko sol in druge minerale Jadranskega morja, pa tudi kapljice eteričnih olj zdravilnih sredozemskih rastlin. »Prav ta naravni zdravilni aerosol pozitivno vpliva na celoten dihalni sistem na nešteto načinov,« je za 24sata povedal Volarić. Lošinjski zrak, ki ga prodaja, je zapakiran v primerne steklenice in na voljo vsem tistim, ki nimajo možnosti dihati kakovostnega zraka. Mladenič ob tem dodaja, da dihanje čistega zraka z njegovega otoka ne bo rešilo težav ljudi, lahko pa jim nekoliko olajša trpljenje.

Zrak lahko vdihnemo tudi skozi masko

Otočan je svojo idejo začel uresničevati leta 2016, ko je odprl podjetje Air Rio, zato je steklenice za zrak polnil korak za korakom. Najprej se je osredotočil na trge Indije in Kitajske, držav z izjemno slabim in onesnaženim zrakom. Njegov izdelek naj bi torej ljudem olajšal dihanje v vsakdanjem življenju. Mimogrede, Volarićevo podjetje se je prvo v Evropi ukvarjalo s tem poslom in izvozilo na tisoče steklenic embaliranega zraka. Ta zrak lahko vdihnemo tudi skozi masko. »Primarni pomen našega stisnjenega zraka ni izključno pomoč ljudem na območjih onesnaženega zraka, ampak dojemanje in sprejemanje tega izdelka na takšnih območjih, ki se bistveno razlikujejo kot pri nas, kjer na srečo nimamo takih težav. Na Hrvaškem je čist zrak razmeroma normalna stvar, zato se pravzaprav niti ne zavedamo, kako srečni smo in kako pogosto to dejstvo jemljemo lahkotno.«

Čisti zrak otoka Lošinja oplemenjen česticama morske soli i raspršenim kapljicama eteričnih ulja aromatičnog bilja

Objavil/a Airbreath dne Torek, 16. junij 2020

 

Rekreacijski kisik po nabavni ceni med pandemijo

Postopek zbiranja zraka ni enostaven, saj je treba poskrbeti za vsako podrobnost in vsi parametri se morajo ujemati. Postopek zahteva stalno spremljanje kakovosti zraka na Malem Lošinju in ko so izpolnjeni vsi dejavniki, t.i. indeks kakovosti, vlažnost, smer vetra, lokacija in čas dneva, se se napolnijo posebni mobilnimi kompresorji. V nasprotju s klasičnimi izpolnjujejo stroge standarde čistosti zraka.

Zbrani zrak se nato prenese v majhne pločevinke. Uporablja se tako, da pokrov, ki je hkrati tudi maska, dvignemo, pritisnemo na usta in nos ter nato vdihnemo. Mladi izumitelj pojasnjuje, da vzorce redno pošiljajo v analizo na Javni zavod Andrija Štampar. »Ugotovitve so vedno odlične,« pravi. Poleg čistega stisnjenega lošinjskega zraka, ki ga najdemo v izdelkih Pure air, ima podjetje še en izdelek, ki je prišel do izraza v času pandemije korone. Gre za kisikove izdelke, torej za rekreacijski kisik, zelo visoke čistosti, kar 99,5 odstotka, namenjen pa je predvsem rekreativnim in profesionalnim športnikom. Ta izdelek jim pomaga pri regeneraciji in povečanju vzdržljivosti.

V pomoč okuženim

»Bolniki z virusom Covida 19 imajo najpogosteje težave z dihali, uporaba takšne steklenice s kisikom pa jim lahko omogoči, da si pomagajo pri lažjih in blažjih oblikah bolezni. Prav tako lahko tisti bolniki, ki bodo potrebovali najtežjo vrsto zdravljenja, respiratorje, lahko s stisnjenim kisikom doma kupijo dragocen čas do prihoda reševalnega vozila in oskrbe v bolnišnici oz. dihalnem centru,kar jim potencialno lahko reši življenje,« je zaključil mladenič iz Lošinja za 24sata.

NaDlani.si; Foto: Airbreath-oxy.com