• C Novo mesto
  • 05:10
  • Ned, 26.06.2022

Sodišče odločilo, Apple mora kupcu plačati tisočaka, ker iPhonu ni priložen polnilnik

Apple mora stranki plačati nekaj več kot tisoč dolarjev, ker z novim iPhoneom niso poslali polnilnika. Sodišče v mestu Goiania v Braziliji je odločilo, da mora biti podjetje odgovorno za prodajo naprav brez polnilnikov. Sodišče je ugotovilo, da je praksa podjetja dejansko zahtevala od stranke nakup dveh ločenih artiklov, da bi eden od njiju pravilno deloval, in to označilo za ‘nezakonito poslovno prakso’. Zato je bilo Appleu naloženo, da kupcu plača 5000 brazilskih realov (1081 dolarjev oz. 997 evrov) in dostavi polnilnik. Za to ima 10 dni časa, sicer bo moral plačati dodatno kazen, piše Unilad.

Brazilska vlada je že kaznovala Apple

Apple je leta 2020 prenehal dobavljati adapterje za svoje naprave, brazilska vlada pa je podjetje zaradi tega oglobila z 2 milijona dolarjev. V podjetju so ga skušali upravičiti s »skrbnostjo za okolje«. Sodnica pa je ugotovila, da Apple polnilni kabel deluje le z adapterji, ki imajo priključek USB-C, zato je kupec omejen, katere adapterje lahko kupi. Appleovi izdelki so po njegovih besedah ​​še vedno posebej zasnovani tako, da se prilegajo le določenemu kablu.

»Takšen ukrep za zmanjšanje vpliva na okolje ni primeren, saj po vseh dokazih tožena stranka tako nujne pripomočke za napravo še naprej izdeluje, zdaj pa jo prodaja ločeno,« je zaključila.

N. D.; Foto: Pixbay