• 8.58C Novo mesto
  • 03:37
  • Pet, 30.10.2020

»Soproga nas je zapustila, ker ima naš sin Downov sindrom. Nikoli ga ne bom zapustil.«

Rus Jevgenij Anisimov (33) sina Miše ni hotel zapustiti v sirotišnici, kot je želela njegova žena. Miša se je rodil z Downovim sindromom in Eugenova žena ju je na koncu pustila. Sreča po rojstvu sina v tej ruski družini je trajala minuto in 39 sekund. Potem je zdravnik rekel: »Bojim se, da se je vaš otrok rodil z Downovim sindromom.«

 

View this post on Instagram

 

В фильме «мирный воин» оперировали терминами/понятиями«счастье» и «ожидание счастья»… Друзья, мы едем в Астрахань! Втроём; бабушка уверена, что далеко от дома уходить одним нельзя, ни бойцу, ни #яжпать :). Ожидание новых знакомств, ожидание посещения Астраханских достопримечательностей.. все-таки, #яжпать лжец..:) Обманул бойца! Обещал два года назад познакомить с достопримечательностями Москвы или Волгограда, а начал с Астрахани:) В ожидании, друзья!

A post shared by Евгений Анисимов (@evgen_tyz) on

»Ko sem izvedel za to, nisem vedel, kaj naj storim. Mislil sem, da moram izklopiti vsa čustva, postati racionalen, podpreti ženo, ker se mi je zdelo, da ji je težje. Rezultati analize so prišli čez nekaj dni, zdravniki pa ji do takrat niso rekli ničesar,” je mladi oče spregovoril za portal Bored Panda. »Spomnim se, kako sem takrat prišel iz bolnišnice in jokal, vendar ne za dolgo. Kasneje me je bilo sram teh solz. V mojem življenju se ni zgodilo nič slabega, še vedno sem imel roke in noge, svoje znanje, odločnost, svojo dejavnost, radovednost … Vse se je zgodilo, kot sem načrtoval, rodil se mi je sin. Toda moj otrok je bil poseben, njegovo življenje in prihodnost sta drugačna,« je dejal. Kot pravi, ga niso dali testirati na amniocentezo, saj so bile možnosti, da bi otrok imel Downov sindrom, majhne. Dodal je, da je kmalu zvedel, da Downov sindrom še zdaleč ni najhujše, kar bi se lahko zgodilo. Istega večera je odšel brskat po internetu, ker do takrat o sinovi diagnozi ni vedel ničesar.

Užival bo v življenju

»Grozljive slike sem se spomnil le iz učbenika biologije. Izvedel sem za Evelino Bledans in njenega Semjona, ki se je rodil na istem oddelku kot Miša. Ugotovil sem, da so otroci s sindromom v Evropi zelo dobro socializirani in živijo in delajo samostojno. A odločitev, da ostanem s sinom, ni bila sprejeta na podlagi tega,« je dejal. »Načrtoval sem, kako bo mali užival v sončnih vzhodih, kako ga bom peljal na piknike, kako bo užival v življenju. Nekaterim se morda zdi, da bo njegovo življenje nesrečno, vendar bo imel svoje življenje. Niti pomislil nisem, da bi ga zapustil v sirotišnici, to bi bilo to nečloveško,« je dodal.

Ločil se je 

Tako se je mladenič ločil se je od žene in postal samohranilec otroka Sonca, kot se imenujejo otroci z Downovim sindromom. »Vedno smo imeli dobre odnose, polne zaupanja. Bila so različna obdobja, težave, pomanjkanje denarja, ločitev. Sem fant, ki se na vse prilagodi, v tem primeru pa sem bil pripravljen na konflikt, razložil sem ji, da bomo vse premagali. Toda ločili smo se ja, zdaj mi je jasno, da se je bala in da je šla narobno pot, vendar je bilo prepozno, da bi kaj spremenilo,« je dejal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Евгений Анисимов (@evgen_tyz) on

Dodal je, da bo Mišo vzgajal po svojih najboljših močeh, svojo zgodbo pa je javno povedal, da bi spodbudil druge, ki se soočajo z enakimi izzivi.

NaDlani.si; Foto: Instagram