• C Novo mesto
  • 20:47
  • Sob, 04.12.2021

Sredi gozda je zgradil lažni mejni prehod, migrantom za prestop zaračunal 10.000 evrov

Pred natanko dvema letoma so ruske oblasti aretirale moškega, ki je v gozdu blizu meje s Finsko zgradil lažni mejni prehod in migrantom obljubil, da jih bo pretihotapil v Evropsko unijo. Novica je znova postala hit v Rusiji, Belorusiji in baltskih državah, saj obstaja verjetnost, da se bo po tej poti proti Evropi znova odpravilo veliko priseljencev. Novica je tudi postala nova-stara uspešnica na družbenih omrežjih in mnogi Rusi želijo ponoviti ‘podvig’, ki ga je leta 2019 opravil njihov sodržavljan.

Spomnimo, prevarant je štirim moškim iz južne Azije zaračunal več kot 10.000 dolarjev, da jih odpelje na Finsko. »Nikoli ni nameraval izpolniti svoje obljube,« je sporočila tiskovna agencija Interfax. Ob poti je postavil lažne oznake, ki naj bi označevale mejo med Rusijo in Finsko. Skupino je vodil po stranskih poteh okoli Viborga, na neki točki potovanja pa jih je celo za vsak slučaj peljal čez jezero v napihljivem čolnu. Vseh pet mož je bilo aretiranih.

Ni znano, kolikokrat je, preden je bil ujet, ‘tihotapil’ migrante v EU – torej jih pustil sredi gozda in z njihovim denarjem pobegnil.

Pri sosedih na na lovu na divje prašiče ustrelil migranta

Še ena takšna nevsakdanja zgodba, vsaj kar se migrantov tiče, se zgodila tudi pri sosedih. Leta 2019 je hrvaški lovec  v lovišču na območju Jasenovca s strelnim orožjem ranil tujega državljana, ki so ga s hudimi poškodbami prepeljali v zagrebški klinični center, je potrdila hrvaška policija. Neuradno naj bi šlo za migranta z Bližnjega vzhoda, poročajo hrvaški mediji. Pristojna policijska uprava je kasneje objavila, da je 57-letni lovec zadel tujega državljana, ki so ga najprej prepeljali v bolnišnico v Pakrac v zahodni Slavoniji.

Zaradi življenjsko ogrožajočih poškodb so ga nato premestili v zagrebško bolnišnico. Kriminalisti preiskujejo okoliščine dogodka. Lovec je sodeloval v organiziranem lovu na divje prašiče in šakale. Poškodovanemu je prvi pomagal in poklical reševalce. Ranjeni migrant s skupino drugih nezakonito vstopil na Hrvaško in se je v času incidenta skrival v gozdu.

N. D.; Foto: youtube