• C Novo mesto
  • 21:08
  • Čet, 05.08.2021

Študija trdi, da se ženske, ki imajo tri oz. štiri otroke, najpočasneje starajo

Po študiji, objavljeni 25. novembra v reviji Scientific Reports, rojstvo manj kot treh ali več kot štirih otrok pospešuje nekatere procese staranja po menopavzi, kljub drugim dejavnikom, kot sta starost ali življenjski slog. Toda ta vzorec je najbolj izrazit v skrajnostih; to pomeni, da ženske, ki nimajo otrok, in ženske, ki imajo v povprečju sedem otrok starijo hitreje kot ženske z enim ali petimi otroki. Znanstveniki Penn State University in Northwestern University pravijo, da so pričakovali takšne rezultate, ker je znano, da imata nosečnost in porod pozitivne učinke na telo, a čez nekaj časa lahko takšne izkušnje izčrpajo telo.

Študija razkriva

Za študijo so raziskovalci pregledali podatke, zbrane med letoma 1999 in 2010 izmed 4418 udeležencev. Želeli so preveriti, ali sta število živorojenih in dejstvo, da je ženska vstopila v menopavzo, povezana z različnimi ukrepi biološkega staranja, vključno z ocenami zdravja metabolizma, delovanja ledvic in jeter, anemije in nekaterih motenj ter imunske funkcije in vnetja.

V obliki črke U

Ugotovili so, da obstaja krivulja v obliki črke U, ki prikazuje razmerje med številom živorojenih in pospešenim biološkim staranjem, vendar le na načine, ki so vidni po menopavzi. Waylon Hastings, eden od avtorjev študije in raziskovalec v Penn Stateu, je za Insider povedal, da obstaja več možnih razlag, zakaj so ženske, ki niso imele otrok ali so imele manj kot tri, podobne glede bioloških označevalcev staranja kot ženske, ki so imele veliko otroci.

Mogoče je, da imajo ženske z zdravstvenimi stanjem, kot so dedne bolezni, manj verjetno, da bodo imele otroke, in bodo pogosteje doživljale pospešeno staranje. Možno je tudi, da imajo ženske z manj otroki ali brez njih manj socialnih stikov in so pod večjim stresom kot ženske, ki imajo tri ali štiri otroke, je dejal Hastings. Na koncu je dejal, da bi lahko bila nosečnost in porod koristna za nekatere sisteme in škodljiva za druge, poroča Insider.

Dobro pa je vedeti …

Pomembno pa je poudariti, da je ta raziskava ustvarila le široko sliko, ni pa dokazala vzročno-posledične povezave. »Želel bi, da [mame] razumejo, da vzorci, ki jih prikazujemo, predstavljajo povprečje za tisoče žensk in niso nujno reprezentativni za vse ženske ter se bodo verjetno spreminjali skozi čas in prostor,« je dejal Hastings in dodal, da so rezultati le široka slika, vendar ne označuje, kako bosta nosečnost in porod dolgoročno vplivali na telo katere koli ženske.

NaDlani.si; Foto: Unplash