• C Novo mesto
  • 05:19
  • Ned, 11.04.2021

To je ženska, ki ima najlepši obraz na svetu – ali se strinjate z izbiro?

Večina od nas ima svojo lastno definicijo lepote in tistega, zaradi česar je nekdo še posebej privlačen, toda ko gre za znanost, je vse v meritvah ali če smo natančni, v pravih razmerjih.

Ko je britansko podjetje Lorraine Cosmetics sponzoriralo tekmovanje za iskanje ‘britanskega popolnega obraza’, je bila takrat za zmagovalko razglašena študentka Florence Colgate (18) z žarečo kožo, naravnimi svetlimi lasmi in svetlečimi modrimi očmi. Sodelovalo je več kot 8000 udeležencev, ona pa je bila izbrana za zmagovalko. Po poročanju Daily Maila so bili tekmovalci ocenjeni brez ličil, vsi, ki so imeli kakršno koli plastično operacijo ali izboljšanje obraza, so bili izločeni. Čeprav ima Florence zavidljivo barvo las in čudovite oči, na tekmovanju zaradi tega ni zmagala. Namesto tega je zmagala zaradi znanega ‘zlatega reza’,  matematične meritve simetrije obraza, potez obraza in podobno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Infobae América (@infobaeamerica)

Večina je opazila, da Florence velja za najlepšo žensko v Veliki Britaniji zaradi razdalje med zenicami, ki je enaka polovici širine njenega obraza od ušesa do ušesa. Na območju ‘zlatega reza’ je dosegla 44 odstotkov. Znanost tudi pravi, da imajo obrazi najbolj privlačnih žensk relativno razdaljo med očmi in usti, kar je dobra tretjina meritev med lasmi in brado. Firence je tu dobile 32,8 odstotka razmerja. Poleg tega je njen obraz popolnoma simetričen.

Carmen Lefèvre iz laboratorija za zaznavanje univerze St Andrews je za Daily Mail dejala, da je lepota močno povezana s simetrijo in pojasnila: »Florence ima vse klasične znake lepote. Ima velike oči, visoke ličnice, polne ustnice in svetlo kožo. Zdi se, da je simetrija zelo pomemben znak privlačnosti. Čeprav tega ne razumemo v vsakdanjih interakcijah, se na obrazih večine ljudi desna in leva polovica dejansko precej razlikujeta.« Nazadnje so drugi, ki so podrobno raziskovali njene fotografije, ugotovili, da so njene proporcije obraza skoraj popolna ilustracija zlatega preseka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by European Beauty (@europeanlove)

Komplicirana razlaga zlatega reza

Zlati rez, znan tudi kot zlata sredina ali božje razmerje, je matematično-strukturni izraz oz. razmerje, ki ga lahko ponazorimo z razdelitvijo daljice na dva neenaka dela tako, da je razmerje celotne dolžine daljice proti večjemu enako razmerju večjega proti manjšemu. To razmerje je približno 1,618033988749894…, piše Your Tango.

NaDlani.si; Foto: Instagram