• 13.22C Novo mesto
  • 03:11
  • Ned, 07.06.2020

V ŽIVO: Znano, kaj preklic pandemije pomeni za vrtce in šole

Tudi v četrtek so ob 1023 opravljenih testiranjih potrdili le eno okužbo z novim koronavirusom, smrtnih žrtev zaradi covida-19 pa ni bilo, je objavila vlada. Skupno število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji je naraslo na 1465, skupno število smrtnih žrtev pa ostaja pri 103. Število hospitaliziranih se še naprej zmanjšuje. V bolnišnicah se je tako zdravilo 29 oseb, kar so tri manj kot v sredo. Število bolnikov na intenzivni negi je ostalo pri sedmih. Iz bolnišnične oskrbe so bili odpuščeni trije.

Skupno število opravljenih testiranj je v četrtek naraslo na 67.701. V luči že nekaj časa dobrih epidemioloških podatkov je vlada v četrtek zvečer sprejela odlok o preklicu epidemije covida-19. Ta je začel veljati danes, uporabljati pa se bo začel z 31. majem. Kot je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin, bo epidemije torej konec z 31. majem.

12.55  Preklic epidemije ne spreminja načrtov za nadaljevanje dela v vzgojno-izobraževalnih zavodih, je na vladni novinarski konferenci poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. V vrtce se po navedbah ministrice s ponedeljkom vrača približno polovica otrok, v osnovnošolske klopi pa tretjina učencev.

11.24 Jelko Kacin: Če se pojavi nov izbruh v slovenski okolici ali večje žarišče v Sloveniji, lahko vlada v realnem času spet zaostri ukrepe

11.00 Včeraj je bil dan svete krone, krščanskega zaščitnika pred epidemijo! Ne, to ni šala, ampak zelo zanimiva resnica iz krščanskega koledarja. 14. maj namreč obeležuje spomin, ki se imenuje tako kot bolezen, ki je pustoši po svetu. In ta Sveta krona je ravno zaščitnica pred epidemijo!

Sodeč po Wikipediji sta Sveti Viktor in Sveta Korona zakonca in mučeniki iz 2. stoletja. Ubita sta bila na področju Siriji v času, ko je rimski cesar Marcus Aurelius pobijal kristjane.

Foto: Wikipedia Commons

Ne pozabimo, vlada je na včerajšnji dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni covid-19, ki je bila razglašena 12. marca. Vlada je tudi odpravila karanteno ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

NaDlani.si; Foto: Shutterstock