• C Novo mesto
  • 03:10
  • Sob, 21.05.2022

Zemljevid narodne inteligence razbesnel Srbe, tako pametni pa smo Slovenci

Naslov na portalu srbske televizije B92 Srbi in Albanci so med najbolj neumnimi narodi v Evropi je sprožil številne polemike. Pod povezavo do članka na Facebooku je na stotine komentarjev jeznih Srbov uperjenih proti zemljevidu, ki jih je z njihovimi stoletnimi sovražniki Albanci uvrstil med najbolj neumne narode v Evropi. »Ali obstaja še kakšna ideja, da bi nas ponižali«, »To so seveda napisali Angleži«, »Zato naši mladi nenehno osvajajo nagrade iz matematike po svetu!« pišejo Srbi izpod članka na facebooku, ki  jih raziskava niti ni zavedla.

Toda za kaj gre?

Portal B92 je namreč objavil zemljevid Evrope s povprečnimi vrednostmi IQ za vse evropske narode, iz zemljevida pa je razvidno, da so Srbi, Črnogorci in Albanci narodi z najnižjim povprečnim IQ v Evropi. Zemljevid je izdelal češki jezikoslovec Jakub Marijan, ob tem pa je uporabil podatke iz raziskav Britanca Richarda Lynna in Tatuja Vanhanena iz Finske, ki sta izdala knjigo s pomenljivim naslovom Intelligence: A unifying construct for the social sciences. Glede na te ugotovitve in zemljevid, ki se širi po družbenih omrežjih, je povprečna inteligenca državljanov Srbije 90, Makedonije 91, Bosne in Hercegovine 93 ter Hrvaške in Slovenije 98. Bolj ‘neumni’ od Srbov so sodeč po tem zemljevidu le Črnogorci s 83 in Albanci z 82, kar je najnižji IQ v Evropi. Grčija in Bolgarija imata 93, Ukrajina 94, Poljska 96, Španija 97 in Rusija 97.

Kateri so najbolj inteligentni narodi?

Spet sodeč po tem zemljevidu so najbolj inteligentni narodi Zahodne Evrope. Francija in Norveška imata povprečje 98, Nemčija, Švedska in Velika Britanija 99, najbolj inteligentni pa so Finci, z indeksom v povprečju 101.

N. D.; Foto: jakubmarian.com