• C Novo mesto
  • 13:34
  • Sob, 04.02.2023

Začimbe: bogastvo okusov v čajni žlički

Začimbe so tisti del jedi, ki jim dajo značaj in točno določen značilen okus. Kuhanje brez začimb bi bilo pol manj zabavno in prikrajšani bi bili za mnoge barve, vonjave in okuse. Že Egipčani so tako močno cenili začimbe, da so jih polagali celo v grobove svojih mrtvih. Pa vi? Ali veste, katere začimbe uporabljati kje in kdaj ter kako jih kombinirati med seboj? Recepti nam navadno povedo, kdaj uporabiti timijan, kdaj kurkumo ali rožmarin, vendar je zelo pomembno, da poznamo abecedo začimb od A do Ž tudi sami. Le tako bomo lahko v kuhinji eksperimentirali in recepte pripeljali na novo, osebno raven!

Osnovne začimbe, ki jih mora vsebovati vaša kuhinjska omarica, so:

1. Kumina

Vsestranska začimba, ki pristaja tako solatam kot tudi samostojnim glavnim jedem. Odlično se sklada tako z zelenjavo kot tudi mesnimi jedmi in juhami. Uporablja se v veliko tradicionalnih indijskih jedeh, pa tudi v afriški in mehiški kuhinji.

2. Cimet

Cimet je osnovna začimba za peko različnih sladic, njen okus pa je v različnih jedeh lahko tudi precej drugačen. Načeloma ima topel, sladek okus, ki se poda sladicam vse od štrudljev pa do različnih pit naprej.

3. Paprika

Paprika je vsestranska in se ujema z najrazličnejšimi jedmi, vse od mesa pa do zelenjave. Uporabite jo lahko tudi za pripravo različnih kremastih omak, lepo pa se sklada tudi z rižem.

4. Česen v prahu

Česen v prahu sicer ni najbolj priporočljiva začimba – mnogo bolje je, če uporabite svežega. Vendar je dobra izbira, če potrebujete česen v zelo majhnih delcih oz. kadar nimate časa ali volje, da bi se ukvarjali s svežimi stroki.

5. Koriander

Koriander je ena izmed osnovnih začimb indijske kuhinje, ki igra pomembno vlogo v mnogih zeliščnih mešanicah, vendar je postal pomembna začimba tudi v zahodni kuhinji. Odlično se sklada z mesnimi jedmi in omakami, jedmi iz leče in zelenjavnim ali mesnim karijem.

6. Klinčki

Klinčke tradicionalno povezujejo s kuhanim vinom, ki ga decembra preizkušamo na različnih stojnicah v središču Ljubljane. Kdo ve, morda ga boste letos poskusili narediti tudi sami? Pa vendar so klinčki precej bolj splošno uporabni; pazite le, da jih boste vedno uporabili v majhni količini, saj so zelo močna začimba. Njihov sladek in topel okus se odlično poda k sadnim čajem, še posebej v mrzlem in deževnem vremenu. Prav tako jih za svoj čaj uporabljajo tudi Indijci. Če je le mogoče, poskusite pravi indijski čaj s klinčki – zagotovo boste navdušeni nad bogato aromo in polnim nezamenljivim okusom!

7. Kari

Mnogo ljudi tega ne ve, vendar je kari v prahu pravzaprav mešanica drugih začimb: zgoraj že omenjenih koriandra, kumine, kurkume, itd. Kari bo tako vašim jedem dodal tisti dodatni bogat vroč in rahlo pekoč okus. Odlično za slane jedi!

Začimbe

8. Kurkuma

Kurkuma se poda bolj eksotičnim jedem, vendar jo lahko po pameti vključite tudi v svoje bolj tradicionalne recepte. Odlično se poda zraven skoraj česarkoli, kar cvrete v ponvi, sploh kadar pražite čebulo, česen ali različne vrste zelenjave.

9. Ingverjeva korenina v prahu

Seveda je odlično, če imate pri roki svežo ingverjevo korenino, vendar vam bo, če je nimate, ingverjeva korenina v prahu predstavljala vredno nadomestilo. Je odličen dodatek za peko piškotov in sladic (lepo se sklada tudi s cimetom), prav tako pa jo lahko dodate čajnim mešanicam.

10. Bazilika

Ena izmed najbolj osnovnih sestavin mediteranske, italijanske in francoske kuhinje. Odlično se sklada z vsemi jedmi, ki vsebujejo paradižnike, solatami in juhami. Vaši kuhinji bo dodala svež okus.

Dodaten nasvet: vedno imejte pri roki svežo baziliko; lonček s sadiko postavite na svojo okensko polico in vsakič, kadar potrebujete nekaj svežih listov, te preprosto osmukajte s stebla. Ta nasvet velja tudi za peteršilj.

11. Rožmarin

Še ena začimba, ki se odlikuje z močno aromo in je odlična za pripravo peciva in krušnih dobrot. Nobena druga začimba ne oddaja vonja, ki bi bil podoben rožmarinu. Precej se uporablja tako v mediteranski kot tudi francoski kuhinji. Dobro se ujema tudi z juhami in mesnimi jedmi, prav tako pa tudi z različnimi kremastimi omakami. Če pripravljate žar z mesom in zelenjavo, bo rožmarin osnovna začimba, ki jo želite uporabiti. Fantastično se sklada tudi s prilogami, npr. pečenim ali kuhanim krompirjem, ter jedmi iz morskih sadežev.

12. Peteršilj

Dobro se ujema z vsemi vrstami juh, mesnimi in zelenjavnimi jedmi in solatami. Je ena izmed najbolj osnovnih začimb mediteranske kuhinje, zato poskrbite, da ga boste vedno imeli na zalogi. Vašim jedem bo dal svež, aromatičen okus.

13. Timijan

Odlično se sklada z rožmarinom ter večino mesnih in zelenjavnih jedi, pa tudi z različnimi nadevi in omakami. Lepo se ujema tudi z različnimi izdelki živalskega izvora, tako da ga lahko uporabite v različnih jedeh, ki vsebujejo jajca in sir. Timijan je ena izmed vsestransko uporabnih začimb, s katero le težko zgrešite.

14. Origano

Ena izmed osnovnih začimb v mediteranski in mehiški kuhinji, ki bo jedem dodala bolj svež okus. Odlično se sklada tudi z večino drugih začimb, npr. s timijanom, majaronom, peteršiljem, baziliko in rožmarinom. Dobro se prilega vsem jedem, ki vsebujejo paradižnik, pa naj bodo to juhe, solate ali samostojne jedi, vsem vrstam testenin in pic, zelenjavnim juham in kremastim slanim omakam.

15. Črni poper

Črni poper vedno kupite v embalaži, ki vsebuje mlinček. Tako boste lahko semena vedno zmleli, tik preden jih boste posuli po svoji jedi. Le tako boste lahko svoji jedi zagotovili avtentičen okus. Seveda lahko kupite že zmeta semena popra, vendar bodo svoj okus izgubila precej hitreje.
Če želite svojim jedem dodati poseben okus, lahko dodate tudi nekaj celih semen. Odlično se skladajo s solatami, omakami in juhami!

16. Kajenski poper

Kajenski poper je odličen dodatek jedem, ki jih želite narediti bolj pekoče. V ustih bo povzročil topel občutek. Bodite previdni, ker je to zelo močna začimba – če je dodate preveč, se lahko hitro zgodi, da ne boste več čutili drugih okusov v jedi. Precej se uporablja v indijski kuhinji, ki je dokaj pekoča. Odlično se obnese tudi kot dodatek v kremastih in drugih zelenjavnih juhah!

17. Vanilija

Kadarkoli pečete kakršnokoli sladico, štrudel, torto ali pito, bo malce vanilije vedno izboljšalo okus.
To je nekaj osnovnih navodil, ki predstavljajo le okvirne smernice, ki se jih splača držati pri kombiniranju različnih začimb. Nikar pa ne pozabite, da je kuhanje tudi nadgradnja že obstoječega znanja, zato se nikar ne bojte kdaj tudi eksperimentirati in poskusiti nekaj novega – vedno obstajajo možnosti za izboljšavo že obstoječih receptov.

Veliko sreče pri kombiniranju, pa dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Začimbe: bogastvo okusov v čajni žlički
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.