• C Novo mesto
  • 17:23
  • Sre, 12.06.2024

Zakaj je toaletni papir postal tako drag?

Paket izbranega toaletnega papirja je junija lani stal manj kot štiri evre, letos pa je treba zanj odšteti kar 70 centov več. Torej, vemo da je toaletni papir narejen iz celuloze, zahteva veliko energije, plin pa je drag, zato se je vse, kar je papirnato, podražilo.

»Tovarne surovin se poganjajo s plinom in na primer pred to krizo je bila cena plina za megavatno uro 16 evrov, danes pa je več kot 270 evrov,« pravi Jelena Barbir, vodja marketinga podjetja za toaletni papir, v intervjuju za RTL Direkt. Energetika je vse dražja, vse dražja je tudi celuloza za izdelavo papirja. Kmalu, pravi Jelena, morda celuloze na trgu ne bo več in potem bodo težave še večje. »Zelo glasne so tudi govorice o morebitnem pomanjkanju, kar pomeni, da same tovarne surovin morda niti ne bodo delovale, na to se pripravljamo po svojih najboljših močeh. Zaloge smo z današnjih 15 dni povečali na 3 mesece normalnega dela s polno zmogljivostjo,« dodaja.

Dražita se tudi transport in embalaža, kar je posredno vplivalo tudi na ceno samega toaletnega papirja.

Raste tudi cena lesa

Brez lesa ni celuloze, stanje v lesni industriji pa je daleč od idealnega. Veliko je tudi pomanjkanja, cene hlodovine so vse višje, po lesu je vedno več povpraševanja. »Tu so se v zadnjih nekaj letih zgodile velike spremembe, začenši s covidom, tako da so v tistem obdobju rasle cene, potem pa tudi zdaj v kontekstu vojne v Ukrajini, s tem, da morate vedeti, da so Rusi že lani sporočili, da s 1. januarjem ta prepoveduje izvoz hlodovine iz Rusije,« je povedala Ana Dijan iz Croatian Wood Cluster.

Kitajci porabijo več papirja kot kdaj koli prej

Medtem pa je Kitajska job COVID-u, vojni in prepovedi izvoza še zadnji kamenček v mozaiku dragega toaletnega papirja. Spreminjanje potrošniških navad je povzročilo, da Kitajci porabijo več papirja kot kadar koli prej. »To je ustvarilo pritisk proti zahodu, na prve države, ki mejijo na Rusijo, in glede na to, da se kitajski trg napaja iz ruskih gozdov, je to povzročilo problem,« trdi Dijan.

N. D:; Foto: Pixbay