• 14.36C Novo mesto
  • 01:32
  • Pet, 05.06.2020

Zakaj zamenjati zimske gume z letnimi ?

Po 15. marcu je priporočljivo zamenjati zimske pnevmatike z letnimi, saj imajo letne gume občutno krajšo zavorno pot na suhi cesti, se manj obrabljajo in so izdelane za višje temperature, pa tudi pripomorejo k manjši porabi goriva. Glede porabe goriva je ključno, da so pnevmatike pravilno napolnjene. Po navadi je za manjši osebni avto to okrog 2.0 bara. Za natančnejšo informacijo poglejte navodila za vaš avtomobil ali vprašajte svojega vulkanizerja.
Ustrezne letne pnevmatike so izredno pomembne za pravilno delovanje vašega avtomobila. Letne in zimske se med sabo razlikujejo po različnih karakteristikah in so namenjene vožnji v različnih vremenskih razmerah. Bodite pozorni, da pri nakupu gum izberete kvalitetne pnevmatike, saj je varnost v prometu na prvem mestu. Avtomobilske pnevmatike lahko dobite tudi po zelo ugodnih cenah, zato je vredno pozorno pregledati ponudbo na spletu.
Pnevmatike je potrebno menjati vsaj 2X na leto. Za vašo varnost je zelo pomembno, da redno preverjate svoje pnevmatike vsaj enkrat na mesec ter pravočasno poiščete morebitne znake poškodb. Tako se izognete nesrečam in poku gume med vožnjo. Ne pozabite, da so pnevmatike edina stična točka med vašim avtomobilom in cesto, zato morate poskrbeti, da so v dobri formi. Pravilno vzdrževanje vaših pnevmatik je zelo pomembno. Ena izmed skrivnosti za dolgo življenjsko dobo vaših pnevmatik je pravilen tlak v gumah. Nezadosten tlak je eden izmed glavnih vzrokov za poškodbe gum. Pravilen tlak tudi izboljša okretnost vozila in zmanjšuje zavorno pot, zato ste v prometu mnogo bolj varni. Zračni pritisk je treba kontinuirano preverjati na hladnih pnevmatikah, vsake toliko časa pa moramo preveriti tudi rezervno gumo. Menjavo avtomobilskih pnevmatik je potrebno obvezno zaupati ustrezno usposobljenem vulkanizerju. Gume morajo biti nameščene popolnoma pravilno ter tudi primerno centrirane.

Letne pnevmatike imajo drugačno zmes gume, kot zimske Prilagojene so toplejšim vremenskim razmeram, ko temperature dosegajo več kot 7 stopinj Celzija. Zimske gume zaradi mehkejše zmesi gume zagotovo podaljšujejo zavorno pot in poslabšajo lego avtomobila na cesti. Z zakonom je v Sloveniji predpisana globina dezena profila letne pnevmatike vsaj 1,6 mm. Vendar strokovnjaki priporočajo, da letne gume zamenjate v kolikor je globina profila manjša od 2,5 mm. Nekateri celo svetujejo, da naj bo globina dezena vsaj 4 mm, kar nudi najbolj optimalno zaviranje na mokri cesti. Kadar kupujete letne pnevmatike bodite pozorni tudi na obliko kanalov, saj le ti odvajajo vodo, kadar se vozimo po mokri cesti. Nekateri kupujejo tudi rabljene in poceni gume, ki pa niso najboljša rešitev. Gume, ki so preveč obrabljene ne odvajajo zadostno količino vode, zaradi česar se znatno zmanjša stik pnevmatike s cestiščem.
(P.U.)