• C Novo mesto
  • 15:27
  • Pon, 08.08.2022

Kmalu tudi pri nas zdravljenje s konopljo?

podčetrtek

Konoplja, ki je sicer znana kot prepovedana, se pri nas utegne uvrstiti med zdravila na recept. V tem primeru seveda govorimo o medicinski konoplji, za katero je treba pri nas še podati dokaze, da res zdravi. Doslej so sicer ugotovili, da ima konoplja res terapevtski potencial, ki pa ga bo treba še raziskati, a očitno zdravljenje s konopljo ni več tako daleč, kot se je zdelo še pred kratkim.

Delovna skupina za področje predpisovanje zdravila medicinska konoplja pri zdravniški zbornici je stroko pred kratkim že pozvala, da določi indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z zdravilom medicinska konoplja. Dostop do nje bi vsem omogočili prek lekarn, tako kot to počnemo pri ostalih zdravilih.

Medicinska konoplja je naraven izdelek, pridobljen iz rastline cannabis sativa. Kot zdravilo jo uporabljajo že tisočletja, ne povzroča fizične odvisnosti in nima tako škodljivih posledic kot na primer pomirjevala. Med njenimi najučinkovitejšimi lastnostmi so antibiotično, protibolečinsko in protivnetno delovanje, medicinska konoplja po nekaterih pričevanjih zdravi celo resne, kronične bolezni.

cannabis-448661_960_720Zdravljenje s konopljo? Pri nas še čakajo na pravne podlage

Zdravniki pri nas v zvezi zdravila medicinska konoplja seveda pričakujejo oblikovanje ustrezne pravne podlage. Večinoma menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica in da bi morala biti medicinska konoplja zagotovljena v količinah, ki bodo zadostovale za vse bolnike.

Medicinska konoplja se danes v svetu že uporablja za zdravljenje različnih obolenj, a praviloma skupaj z ostalimi zdravili, medtem ko je večina primerov zdravljenja s konopljo še v eksperimentalni fazi. Ne drži pa, da konoplja zdravi vse in ni prav, da ljudje zaradi obljub o tako imenovanem čudežnem zdravilu opuščajo uradne metode zdravljenja. To je zanje lahko smrtno nevarno

V  anketi, v kateri je sodelovalo 642 zdravnikov, je kar 64 odstotkov zdravnikov podprlo uvedbo zdravila medicinska konoplja v zdravljenje bolnikov, obenem pa v glavnem menijo, da le slabo poznajo njene učinke. Na tem področju potrebujejo dodatno znanje, so prepričani, zato bo že novembra prvo izobraževanje za zdravnike na področju zdravljenja z zdravilom medicinska konoplja.

Če bi bilo zdravljenje s konopljo dovoljeno, bi se prodaja na črnem trgu zmanjšala?

V akcijo pa so šli tudi že politiki. Poslanska skupine Združene levice (ZL) zahteva nujno sejo odbora Državnega zbora (DZ) za zdravstvo, na kateri bi razpravljali o legalizaciji uporabe in gojenja konoplje za medicinske namene. Želijo, da bi ministrstvo pripravilo pravno podlagi, na kateri bi to bilo mogoče. Kot je povedala poslanka Violeta Tomić, je konoplja ena od prvih kulturnih rastlin, ki jo je človek gojil za potrebe ljudske medicine, konoplja pa ima po njenih besedah pozitivne učinke pri lajšanju bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, rakom, okrevanju po operaciji, nevroloških obolenjih, epilepsiji … Ob tem, ko bo zdravljenje s konopljo dovoljeno, a bo njena uporaba (p)ostala regulirana, se bo njena prodaja na črnem trgu občutno zmanjšala, je prepričana.

Zdravljenje s konopljo sicer že dlje časa buri duhove po vsem svetu. Ameriški nevrokirurg Sanjaya Gupte je pomagal cannabis-1062902_960_720triletni deklici, ki je imela po tristo epileptičnih napadov na teden, čeprav je jemala zdravila. Nato pa se je odločil za zdravljenje s konopljo. Z uživanjem kanabisa pa so se njeni možgani tako umirili, da je imela le še dva do tri napade mesečno. Medicinska konoplja je sicer pozdravila že marsikoga, tudi v Sloveniji imamo take primere, a za zdaj je bilo vse to pri nas nezakonito.

In kako gre to v ZDA?

Ameriški pacienti lahko zdravilo medicinska konoplja kupijo na recept že v 20 ameriških zveznih državah, lahko pa jo gojijo tudi doma. Uporaba je omejena in natančno določena, saj je predpisano, koliko rastlin lahko posameznik goji. V Kaliforniji je medicinska konoplja v uporabi že 20 let, predpisujejo pa jo pri boleznih, kot so rak, anoreksija, kronične bolečine, aids, glavkom, artritis, migrene, ter vsakodnevne težave, kot so nespečnost, PMS, znake depresije stres in podobno. Podobno velja tudi v Kanadi, kjer lahko mnogi pacienti zdravilo medicinska konoplja uporabljajo že od leta 1999, medtem ko ima Nizozemska tudi precej dolgo tradicijo uporabe konoplje. Tam so sicer rastlino medicinska konoplja uzakonili leta 2003, bolnikom pa zagotavljajo, da je tista, ki jo dobijo na recept, standardizirana, varna in kakovostna. Celo v Izraelu je medicinska konoplja uzakonjena (od leta 2011), imajo pa tam tudi nacionalno agencijo za medicinsko konopljo, ki jo predpisujejo bolnikom z malignimi tumorji, multiplo sklerozo, migreno, artritisom, epilepsijo … Zdravljenje s konopljo je torej marsikje po svetu že precej razvito in razvejano, kako bo z uvajanjem zdravila medicinska konoplja pri nas, pa bo treba še malce počakati.

Avtorica: M. S.

bee queen