• C Novo mesto
  • 21:09
  • Čet, 30.06.2022

Zdravniki razbijajo mite o kondomih – tole vas bo presenetilo

poletni festival

Vsi se počutijo vsevedne glede varnosti pri spolnosti po eni uri spolne vzgoje v srednji ali osnovni šoli. Od kod in od kdaj pa prihaja vso znanje, ki nam ga učitelji podajo? Tole vas bo presenetilo.

Mit 1: kondomi niso učinkoviti

Zvesti oboževalci serije »Prijatelji« že vedo, da so kondomi 98% učinkoviti, kadar jih uporabljamo povsem pravilno. Vendar pa večina uporabnikov pravila uporabe malenkost priredi, zato je njihova učinkovitost v povprečju 85%. In ker niso 100% učinkoviti, marsikdo misli, da uporaba kondoma ni ključnega pomena. Vendar pa to seveda nikakor ne drži – tudi pri 85% učinkovitosti zmanjšane možnost za zanositev za 85% in za prenos spolnih bolezni prav tako.

Mit 2: seks s kondomi ni tako zadovoljiv kot seks brez kondomov

Verjetno ste že slišali od svojih prijateljev ali znancev, da je seks s kondomi slabši od nezaščitenega seksa. Seveda pa glede na raziskave tudi to ne drži. Nekateri se izgovarjajo, da jih moti njihov vonj ali pa občutek lateksa. Kar je pa še najbolj pomembno, pa je sposobnost, da se med seksom popolnoma prepustimo užitku in ne rabimo razmišljati o vseh možnih posledicah, ki jih prinese nezaščiten spolni odnos.

Mit 3: kondome lahko prenehate uporabljati, ko ste v resnem razmerju

Marsikdo misli, da lahko v resni zvezi opusti uporabo kondomov, saj imajo stalnega spolnega partnerja, ki jim je zvest. Problem je, ker večina ljudi to odločitev sprejme prekmalu, ko razmerje ni še zares utrjeno ali pa še nismo spoznali vseh skrivnosti partnerja. V današnjem svetu marsikdo zamolči, da ima spolno prenosljivo bolezen, pa tudi varanje je pogostejše, zato nikar ne hitite z opuščanjem uporabe kondomov.

Mit 4: kondomi so odgovornost moških

Nikoli se ne smete zanašati na nikogar drugega, ko pride do varnosti pri spolnosti. Ženske velikokrat mislijo, da so moški tisti, ki morajo zagotoviti kondom. Potrebno se je zavedati, da uporabnik kondoma ni samo tisti, ki ga natakne – uporabnik je tudi tisti, ki je penetriran. Kondom služi obema za zaščito in zato je pomembno le to, da je zmeraj na voljo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

e-bike
kobra