• C Novo mesto
  • 08:54
  • Čet, 19.05.2022

Zeleni čaj  – pravo bogastvo antioksidantov

Zeleni čaj pridobivajo iz rastline Camellia sinensis (čajevec), sestavljen pa je iz nefermentiranih listov, zaradi česar se v njem ohrani ogromno antioksidantov. Zeleni čaj je vse bolj priljubljena pijača, po kateri radi posežejo tako stari kot mladi.

Zeleni čaj so poznali že naši pra pra pra … predniki, saj so ga pili že več kot 4000 let pred našim štetjem. Izvira iz Kitajske, odlikuje pa ga to, da poživlja tako duha kot telo, uporablja se tudi v različne zdravstvene namene. Zato ni nič čudnega, da imajo Kitajci tudi svoj rek: ”Bolje biti 3 dni brez hrane kot en dan brez čaja.” Naravnos fascinanten je podatek, da danes vsako sekundo popijemo 14.000 skodelic čaja!

Zeleni čaj prihaja iz različnih azijskih držav in obstaja v številnih različicah. Te različice se med seboj razllikujejo zaradi različnih pogojev gojenja, načina pridelovanja ter časa, ko se obirajo listki. Nekoč so v njem lahko uživali le najpremožnejši sloji, danes pa je dostopen vsem.

Zeleni čaj – kako ga pridelujejo?

Zeleni čaj

 

Omenili smo že, da ga pridobivajo iz listov čajevca. Zeleni čaj se od črnega razlikuje po tem, da ni fermentiran, temveč so listki le toplotno obdelani. Za kratek čas jih pražijo na 100 stopinj Celzija, lahko jih obdelajo tudi s paro. Nato jih zvijejo, zdrobijo ter posušijo.

Zeleni čaj je bogat z antioksidanti ter drugimi pomembnimi učinkovinami

Že v naslovu smo napisali, da je zeleni čaj odličen vir antioksidantov. Poleg tega pa vsebuje še celo kopico drugih pomembnih učinkovin. Tako v njem najdemo vitamine A, D, E, C, B, B5, H in K ter številne minerale (mangan, cink, krom, magnezij, selen, …). Bogat je s karotenoidi, tokoferoli, fluoridom ter drugimi fitokemičnimi spojinami.

Med polifenoli je še posebej pomemben epigalokatehin-3-galat (EGCG). Le-ta je izredno močan antioksidant, ki se bori proti škodljivim prostim radikalom in jih uničuje. Radikali namreč povzročajo prezgodnje staranje in nezaželene mutacije celic, ki lahko privedejo do nastanka rakavih tvorb. Kot zanimivost naj napišemo, da se v eni skodelici zelenega čaja nahaja kar 25 do 35 miligramov tega močnega antioksidanta. Zeleni čaj vsebuje tudi čreslovine in kofein, ki deluje kot odlično poživilo.

Količina kofeina v zelenem čaju

Sam zeleni čaj seveda vsebuje kofein, vsebnost te snovi pa se lahko precej spreminja s tem, kako dolgo čaj namakajo v vroči vodi. Izvedli so celo poskus. Tako po prvih 5 minutah namakanja določene količine čaja v 100 ml vode zeleni čaj vsebuje 30 mg kofeina. Če pa se lističi uporabijo še za drugo in tretje namakanje, se količina kofeina zniža najprej na 12 mg, nato pa na pičlih 4 mg kofeina. Naj napišemo še tole: v primerjavi s kavo pri zelenem čaju nastopi učinek kofeina kasneje, je šibkejši, a traja dalj časa.

Zeleni čaj – vrste

Zeleni čaj

Zeleni čaj je različne kvalitete, ki je odvisna predvsem iz starosti listov, iz katerih je čaj narejen. Najboljši zeleni čaj se imenuje pekoe. Takšen čaj je narejen iz mladih in še neodprtih listnih vršičkov. Sladokusci naravnost obožujejo japonske znamke čaja, kot sta na primer Gyokuro ali Sencha, to pa zato, ker imata nekoliko blažji okus kot kitajski čaj. A tudi kitajski čaji niso od muh, omenimo naj na primer China gunpowder ali Ling jing in podobno.

Pozitivni učinki zelenega čaja

Zeleni čaj je izjemen vir antioksidantov, ki so ključni za ohranjanje dobrega počutja, vitalnosti in zdravja. Telo ščitijo pred prostimi radikali, ki poškodujejo DNK. Takšne poškodbe lahko vodijo v različne bolezni, prezgodnje staranje ter nastanek rakavih obolenj. Poleg tega antioksidanti poskrbij za krepak imunski sistem, ščitijo kožo pred škodljivim UV sevanjem in še bi lahko naštevali.

Zeleni čaj je pravo bogastvo antioksidanta epigalokatehin-3-galata (EGCG). Predstavlja kar 60 % vseh antioksidantov v zelenem čaju. Pohvali se lahko z antioksidativnim delovanjem, pomaga pa tudi pri hujšanju.

Zeleni čaj izboljša kognitivno funkcijo možganov. Vsebuje L-teanin, pomembno aminokislino, ki spodbudi proizvodnjo serotonina in dopamina v možganih. Posledice so očitne: izboljša se razpoloženje, človek dobi več energije, a obenem ni vznemirjen. Poveča se spomin, zbranost in sposobnost koncentracije.

Zeleni čaj sprošča, a nas ne naredi utrujene ali zaspane. Prav zaradi tega ga tudi budistični menihi pijejo že leta in leta, saj povečuje zmožnost meditacije. Sproščujoč občutek lahko pripišemo aminokislinam, ki v možganih sprožijo alfa valovanje.

Zeleni čaj je odličen tudi za dvig energije. Za to se lahko zahvali kofeinu in L-teaninu. Tako ni nič čudnega, da po njem posegajo tudi športniki, saj s pitjem čaja povečajo svojo zmogljivost in bolj uspešno kurijo kalorije.

Še ena pomembna vloga, ki jo ima zeleni čaj, se skriva v tem, da razstruplja. Ker je bogat s klorofilom, pomaga odstraniti različne težke kovine iz telesa ter poskrbi za zdrava jetra ter prebavila.

To pa seveda še niso vsi koristni učinki, ki jih zeleni čaj premore. Znanstveniki so dokazali, da zeleni čaj pomaga pri zdravljenju ledvic, srca, sladkorne bolezni, zmanjšuje vnetja, preprečuje artritis in osteoporozo, zmanjšuje tveganje za možgansko kap, znižuje krvni pritisk ter nivo slabega holesterola v krvi in še in še …

Možni stranski učinki zelenega čaja

Zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje kofein, zato ni primeren za nosečnice in doječe matere. Prav tako naj se ga izogibajo tudi ljudje, ki imajo občutljiv želodec. Pitje večjih količin namreč spodbuja izločanje želodčne kisline. Če imate težave s spanjem, posezite po tej pijači le v dopoldanskem času.

Priprava zelenega čaja

Zeleni čaj pripravite tako, da ga prelijete z vročo vodo in počakate 2 do 3 minute. Po treh minutah se namreč izloči največ snovi, ki so koristne za zdravje. Kasneje se izloči več tanina, ki veže del kofeina, tako da takšen čaj pomirja. Če čas še podaljšamo, dobi zeleni čaj grenak okus.

Čajne lističe lahko uporabite večkrat, le čas namakanja morate podaljšati na 5 minut. Svetujemo vam, da na dan popijete 3 ali 4 skodelice čaja.

Pripravila: Monika M.

 

Zeleni čaj  – pravo bogastvo antioksidantov
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.