• 13.35C Novo mesto
  • 19:00
  • Sob, 24.10.2020

Ideje za družinske zimske počitnice

Komaj smo se zabavali za novo leto, že je januar skoraj pri koncu in misli počasi uhajajo k novemu oddihu, pa naj bo ta doma, v udobju ljubega kavča, ali pa na drugem koncu sveta. Tudi otroci se počasi že veselijo zimskih počitnic, ki bodo, tako kot vsakič, v drugi polovici februarja.

Zbrali smo nekaj idej, kako čim bolje izkoristiti prihajajoče zimske počitnice, da si boste napolnili baterije, dobili nekaj nove energije, s tem pa tudi zagon za naprej. Ker pa so zimske počitnice namenjene zlasti šolarjem, se tokrat posvečamo tudi njim. Kaj lahko torej kot družina počnete, da bodo zimske počitnice pestre, vesele in brez nepotrebnega stresa?

V zavetju toplega doma

Tudi zimske počitnice doma so lahko oddih v pravem pomenu besede. V dneh, ko ni treba v šolo, naj bi si šolarji odpočili, za nekaj časa možgane gnali na pašo in počeli vse tisto, česar ob šolskih dnevih niso mogli. Če si lahko nekaj prostih dni dobijo tudi starši, pa je sploh dobrodošlo. Zimske počitnice so, ker narava še spi in je dela na prostem manj, sploh idealne za krepitev družinskih vezi. Sploh če so otroci majhni, jim lahko doma ponudite številne aktivnosti, še bolj dobrodošlo pa je, da jih otrok najde kar sam, saj s tem pokaže, kako je ustvarjalen. Da pa jim vseeno ne bo dolgčas, smo zbrali nekaj idej za zimske počitnice doma.

Že doma, med štirimi stenami, lahko počnejo marsikaj: zlasti najmlajši radi sodelujejo pri kuhanju in drugih dejavnostih, igrajo družabne igre, berejo knjige, se morda učijo kakšne nove spretnosti, ustvarjajo in podobno. Pomembno je, da jih starši pri tem podprejo in se jim pri aktivnosti tudi pridružijo. Ta čas je zelo dragocen in otroku lahko pomeni več kot najnovejša igrača. Če bo zima v dneh zimskih počitnic postregla s snegom, pa bo sploh lahko veselo. Pri sankanju se jim lahko pridružite tudi odrasli, skupaj lahko naredite snežaka, iglu, snežne gradove in ledene skulpture. Potrebujete le nekaj domišljije, zanosa in pridne roke. Ko bodo otroci videli, kako se znate zabavati, se vam bodo radi pridružili in ti spomini jim bodo ostali do konca življenja. V snegu lahko pustite svoje sledi (odtisi stopal, angelčki …), se fotografirate v idilični beli pokrajini in morda odkrijete odlično mesto za zimske vragolije. Kup snega, ki ste ga odstranili z dvorišča, se lahko izkaže za nenavaden tobogan, ko se boste vrnili v hišo, pa svojim malčkom pripravite pravi piknik na tleh dnevne sobe. Skratka: ni treba, da za pravo otroško zabavo zapravite na kupe denarja, ampak si je treba vzeti le čas in voljo, pa boste zadovoljni vi kot tudi vaši otroci.

Enodnevni izleti in aktivnosti

V vseh večjih krajih za zimske počitnice organizirajo kakšne delavnice, športne prireditve in aktivnosti za otroke. Če je le mogoče, se kakšne udeležite, če nočete biti časovno in krajevno omejeni, pa si počitniški dan z otroki organizirajte sami. Peljete jih lahko na primer na plavanje v kakšen notranji vodni park. V Sloveniji je možnosti za plavanje pozimi veliko, le izkoristiti jih je treba. Otroci v vodi uživajo in zakaj jim ne bi za zimske počitnice privoščili igrivega popoldneva v bazenu? Če imate možnost, lahko otroka peljete na drsališče, kjer se bo učil ravnotežja in obvladovanja svojega telesa, ob vaših nerodnostih na ledu pa se bo zagotovo tudi zabaval in nasmejal. Za zimske počitnice pa se lahko odpravite tudi na kakšen enodnevni izlet, kjer odkrivate lepote in lokalne znamenitosti. Pozimi so priljubljeni snežni in ledeni gradovi, zaledeneli slapovi, obiščete lahko tudi katero od kraških jam, kjer je pozimi topleje kot na površju, ter seveda smučišče (če znate smučati in če imate opremo) – morda niste vedeli, da ponovno obratuje tudi smučišče na priljubljenih Gačah, kjer se boste lahko že v enem dnevu odklopili od vsakdana.

Večdnevni oddih

Če načrtujete, da se boste iz domačega kraja med zimskimi počitnicami odpravili za več dni, potem je za to v tem času seveda primerno smučanje. Morda se splača namestitev rezervirati že zdaj, saj jo utegnete dobiti po nižji ceni kot tik pred zdajci. V Sloveniji boste našli kar nekaj primernih smučišč za družinske zimske počitnice, če si želite še kaj več, pa seveda vabi tujina. Kdor ni za smučanje, pa se lahko za več dni odpravi tudi na vedno zdravilni morski zrak. Čeprav morje ni primerno za kopanje, se zimske počitnice na morju (slovensko, hrvaško, kje dlje) lahko izkažejo za odlično idejo. Cene namestitve so v tem času nizke, če boste v hotelu, lahko morda plavate v bazenu, morski zrak pa vam bo dobro del. Ob morju se lahko sprehajate, tečete, si ogledujete tamkajšnje znamenitosti in se na splošno dobro zabavate. Če sama sprememba okolja bo dobrodošla za vas kot tudi za otroke, zato ne oklevanje. Nekaj dni v drugem okolju si gotovo lahko privoščite, tega pa bodo veseli tudi otroci.

Našteli smo nekaj idej za preživljanje družinskih zimskih počitnic, ki so namenjene zlasti otroški igrivosti in uživanju na snegu. Če snega ne bo, pa ne ostanite brez idej in skušajte skupaj z družino ustvariti čim bolj zanimive dneve, otrokom pa pričarati nove lepe spomine.

Pripravila: M. S. Foto: Pixabay