• C Novo mesto
  • 05:12
  • Pet, 02.06.2023

​Kdaj in kaj lahko jeste po obisku zobozdravnika

Po marsikaterem zobozdravstvenem posegu nas zobozdravnik opozori, da nekaj časa ne smemo jesti. Zato ni čudno, da včasih pacienti že sami vprašamo, kdaj bomo lahko jedli, čeprav po nekaterih posegih nimamo omejitev pri prehranjevanju. Naša skrb je povsem upravičena, saj si nihče ne želi, da nam povsem nova zalivka izpade ali pa da se nam po beljenju zobje spet takoj zabarvajo. Poglejmo, kdaj in kaj lahko jemo po obisku zobozdravnika.

Po profesionalnem čiščenju zob lahko jeste takoj

Po profesionalnem čiščenju zob in odstranjevanju zobnega kamna lahko jeste kar takoj. Da, prav ste prebrali. Ne rabite čakati nekaj ur za naslednji obrok. Je pa pomembno, kaj po takšnem posegu jeste. Po čiščenju imate lahko zobe in dlesni bolj občutljive kot sicer, zato se izogibajte vroči ali mrzli hrani, prav tako pa tudi močno začinjenim jedem. Izogibajte se jedem, ki so lepljive, pekoče, mrzle, vroče, trde in ki vsebujejo citruse ali druge kisline. Zdi se, da skorajda ni ničesar, kar lahko jeste, vendar pa to nikakor ne drži. Takoj po čiščenju lahko jeste mehke jedi (kuhan krompir, jogurt, banane), mlačne juhe, jajca in tako naprej. Ko pa dlesni in zobje več niso občutljivi, pa lahko jeste karkoli. Prav tako ne pozabite na hidriranje – izogibajte se sladkim pijačam, ki so lahko precej grobe do vaših trenutno občutljivih zob. Voda je tako zmeraj najboljša odločitev in jo lahko pijete že takoj po čiščenju.

Po fluoriranju zob morate počakati

Če po koncu čiščenja ali končanem zdravljenju posameznega zoba prejmete še zaščitni premaz s fluoridi, morate počakati vsaj 30 minut, preden jeste ali pijete. Fluoridni premaz pomaga vašim zobem, da so trdnejši in bolj odporni proti kariesu, saj naredi sklenino močnejšo. Po 30ih minutah že lahko jeste, saj se v tem času fluorid že vgradi v zobe.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash