• C Novo mesto
  • 21:13
  • Čet, 11.08.2022

11 živil, ki povzročajo raka, vi pa jih uživate vsak dan

podčetrtek

Vsi vemo, da je rak nevarna bolezen, ki lahko močno ogrozi naše življenje, a vendar si velikokrat zatiskamo oči pred dejavniki, ki lahko spodbujajo tveganje za razvoj raka. Hrana je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na kvaliteto življenja in naše zdravje, vendar žal marsikdo temu ne posveča dovolj pozornosti, dokler ni prepozno. V spodnjem članku preberite vse o živilih, ki lahko povzročajo raka, če jih redno uživate na dolgi rok. Nekatere izmed njih si zagotovo privoščite vsak dan.

Rdeče meso

Raziskave so pokazale, da vsakodnevno uživanje rdečega mesa poveča tveganje za razvoj raka pri moških za 22 %, pri ženskah pa za 20 %.

Gazirane pijače

Gazirane pijače, kot je kokakola ali fanta vsebujejo ogromne količine sladkorja, povzročajo debelost in vnetja v telesu, ki pogosto vodijo v razvoj raka.

Gojeni losos

Gojeni losos se hrani s prehrano, ki zanj ni naravna, med drugim zaužije tudi veliko kemikalij, antibiotikov, pesticidov in drugih rakotvornih snovi.

Pokovka

Pokovka, ki jo pogrejete v mikrovalovni pečici, vsebuje kislino, ki je povezana z neplodnostjo pri ženskah in povečuje tveganje za nastanek raka ledvic, jeter in trebušne slinavke. Prav je večina pokovke narejena na osnovi sojinega olja, ki povzroča želodčne težave in kožne izpuščaje.

Predelano meso

Razne klobase, hrenovke in slanina so polne kemikalij in konzervansov, ki močno škodujejo našemu zdravju, zelo slabo vplivajo na prebavo in povečujejo možnosti za razvoj raka.

Hidrogenirana olja

Rastlinska olja imajo zelo visoko vsebnost mega-6 maščobnih kislin, ki povzročajo bolezni srca in različne vrste raka, še posebej kožnega. Pogosto imajo umetno dodan vonj in barvo, da izgledajo bolj privlačno.

Čips

Če redno uživate čips, boste pridobili na teži, prav tako pa vsebuje prekomerno količino maščob in natrija, kar povzroča povišan holesterol, visok krvni pritisk in tveganja za razvoj raka.

Prekajena hrana

Katran je znana rakotvorna snov, ki jo vsebujejo prekajeno meso in siri, še posebej je nevarna za ravoj raka debelega črevesa in danke.

Sladkor

Že leta 1931 je nemški Nobelov nagrajenec Otto Warburg odkril, da prekomerno uživanje sladkorja povzroča širjenje tumorjev v telesu.

Alkohol

Zmerno uživanje alkohola je lahko celo zdravo, medtem ko je prekomerno uživanje alkohola glavni krivec za razvoj srčno-žilnih bolezni, možgansko kap, raka dojk pri ženskah in še veliko drugih bolezni.

Vnaprej pripravljena hrana

V trgovinah lahko kupite vnaprej pripravljene obroke, ki po eni strani izgledajo privlačno, vendar vam svetujemo, da se jim ognete v širokem loku. Vsebujejo številne nezdrave sestavine, ki zmotijo ravnovesje v telesu in povzročijo vnetje, ki je pogost vzrok za razvoj raka.

NaDlani.si; Foto: Pexels

sejmi
poletni festival