• C Novo mesto
  • 13:23
  • Pon, 08.08.2022

4 navade srečnih ljudi

Sreča pri vsakem izgleda drugače; nekaterim srečo predstavlja duševni mir, drugih široka mreža prijateljev, tretjim svoboda in umetnost, četrtim šport in tako naprej. Ne glede na vašo idejo o sreči pa je srečno življenje vsakogar od nas na bližnjem dosegu. Že z nekaj tedni uvajanja dobrih navad se boste počutili bistveno bolj srečno. V spodnjem članku vam bomo predstavili nekaj takih navad, vi pa se odločite, katere boste sprejeli in katerih ne. Želimo vam veliko sreče.

  1. Smejte se

Ko smo srečni, se smejimo. Ampak tudi obratno velja – ko se smejimo, smo srečni. Ob smehu naši možgani namreč pričnejo sproščati dopamin, ki nosi tudi ime »hormon sreče«.

  1. Telovadite

Telovadba ni koristna le za vaš videz oziroma za vaše telo. Redna vadba pomaga pri zmanjševanju stresa, anksioznosti, simptomov depresije in spodbuja zdravo samopodobo. Že majhna količina telesne vadbe lahko naredi spremembo, začnite na primer s sprehodom po vaši soseski vsak večer pred spanjem. Lahko se prijavite na začetni tečaj joge ali pa doma izvajate vaje za raztezanje. Sčasoma pa lahko treninge pojačate, če vas bo to osrečevalo.

  1. Zagotovite si dovolj spanca

Ne glede na to, koliko opravkov in dela imamo v moderni družbi, nikakor ne smemo dopustiti, da zaradi tega trpi naš spanec. Dober spanec je namreč ključen za ohranjanje zdravja, dobrega možganskega delovanja in zdravega čustvovanja. V povprečju odrasli ljudje potrebujemo med 7 in 8 ur spanca na dan. Vse, kar je manj od tega, se lahko pozna na vašem razpoloženju in zdravju.

  1. Bodite hvaležni

Preprosta hvaležnost lahko močno dvigne vašo razpoloženje. Dokazano je, da lahko aktivno razmišljanje o hvaležnosti močno vpliva na vaše dojemanje upanja in sreče. Začnite vsak svoj dan z mislijo na to, za kar ste hvaležni. O tem lahko razmišljate med jutranjim umivanjem zob ali pa tik pred zvonenjem budilke. Tekom dneva se osredotočite predvsem na prijetne stvari, ki vas osrečujejo in za katere ste hvaležni.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

podčetrtek