• C Novo mesto
  • 04:44
  • Ned, 26.06.2022

4 pijače, ki bi se jih morali izogibati po 50. letu

Pri mnogih ljudeh z leti občutljivost na določeno hrano ali pijačo narašča. Če ste v svojih dvajsetih, tridesetih, štiridesetih lahko neomejeno uživali določena živila ali pijačo, se bo to po petdesetem letu morda spremenilo. Nekatere vrste pijač lahko namreč postopoma puščajo hujše posledice na vašem zdravju in še preden jih zares opazite, je morda škoda že nepopravljiva. Številne raziskave so pokazale, da z leti ljudje postajamo še posebej občutljivi na alkoholne pijače. Marsikdo se spopada že s kakšnimi boleznimi ali pa jemlje zdravila, ki se ne obnesejo preveč dobro v kombinaciji z alkoholom. Zato se mnogim pri določeni starosti uživanje alkoholnih pijač celo povsem odsvetuje. Preberite, katerim pijačam bi se morali čim bolj (ali pa kar v celoti) izogibati, če ste stari več kot petdeset let.

Viski

Ameriški zdravnik Mark Davis odsvetuje pitje viskija po petdesetem letu, saj gre za zelo močno alkoholno pijačo, ki ima lahko velik vpliv na telo. Pravi, da je viski znan po tem, da povzroči najhujše simptome »mačka«, ki jih je po petdesetem letu včasih zelo težko kontrolirati. Poleg tega zelo slabo vpliva na jetra in želodec.

Temno pivo

Če si zaželite osvežujočega piva v vročih poletnih večerih, s tem ni nič narobe, dokler ne pretiravate. Davis svetuje, da se namesto za temno pivo raje odločite za lahko svetlo pivo, ki vsebuje manjši odstotek alkohola.

Belo vino

Morda vas bo tole presenetilo, ampak strokovnjaki po petdesetem letu odsvetujejo tudi uživanje belega vina. Belo vino je namreč pogosto narejeno z visoko vsebnostjo nezdravih sulfitov, ki so naravne in umetne kemikalije, ki se pogosto uporabljajo za izboljšanje lastnosti vina, na primer okusa, videza in predvsem roka uporabe. Poleg tega je v belem vino pogosto dodanega tudi veliko sladkorja. Raje posežite po rdečem vinu, ki vsebuje celo veliko koristnih antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na vaše zdravje.

Sladke (gazirane) pijače

Izogibajte se pretirano sladkim pijačam, kot so razni sokovi in gazirane pijače. Če si zaželite nekaj sladkega, se raje odločite za naraven sveže stisnjen sok. Najslabša kombinacija pa so sladke alkoholne pijače, kot so razni koktejli. Sladkost pijače namreč prikrije okus alkohola, kar je lahko zelo nevarno, saj vas lahko privede do tega, da spijete preveč naenkrat.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

dolenjske toplice
dolenjske lekarne poletje