• C Novo mesto
  • 01:26
  • Ned, 26.06.2022

4 visokokalorična živila, ki bi se jim morali povsem izogniti

Ne glede na to, kako zelo si prizadevamo vzdrževati zdravo prehrano in zdrav življenjski slog, slej ko prej kdaj popustimo in se pregrešimo. Včasih je želja po nezdravih prigrizkih tako zelo močna, da se ji je resnično težko upreti. Vsak kdaj potisne misel o zdravi prehrani na stran in si privošči kaj ne preveč zdravega. Če že grešite, pa pazite, da se kljub temu v širokem loku izognete spodaj naštetim živilom. So namreč ena izmed najbolj kaloričnih, najbolj nezdravih živil, ki vsebujejo ogromno škodljivih maščob in drugih sestavin, ki negativno vplivajo na vaše zdravje.

Maslo

Morda maslo na prvi pogled sploh ne deluje nezdravo, a morate vedeti, da je lahko v primeru, da ga uživate v velikih količinah, zelo škodljivo vašemu zdravju. Gre za eno najbolj kaloričnih živil, ki vsebuje ogromno maščob. Maslo lahko nadomestite z avokadom, pirejem iz buč ali sladkega krompirja, potlačenimi bananami ali jabolki …

Rafinirana olja

Olje je lahko zelo zdravo, če izberete pravo. Rafinirana olja, ki so visoko provesirana, so lahko izjemno problematična za zdravje. Namesto rafiniranega olja, kot je na primer sončnično, repično, sojino in koruzno, uporabljajte naravna hladno stiskana olja, na primer ekstra deviško olivno olje, kokosobo olje, avokadovo olje, sezamovo olje, laneno olje …

Hitra hrana

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je hitra hrana izjemno nezdrava. Gre za živila, ki vsebujejo veliko kalorij in nezdravih maščob, hkrati vsebujejo zelo malo zdravju koristnih ali hranilnih snovi. Hitra hrana je nevarna tudi iz tega vidika, da ste po obroku hitro spet lačni in dobivate vedno večjo željo po poseganju po nezdravih prigrizkih. Tako se vrtite v začaranem krogu in v svoje telo vnašate preveč nezdravih maščob.

Procesirano meso

Če govorimo o visokokaloričnih živilih, ki so izjemno nevarna zdravju, ne smemo pozabiti na procesirano meso, kot so razne salame, klobase, hot dogi, slanina … Raziskave kažejo celo, da procesirano meso povečuje tveganje za nastanek raznih bolezni, celo rakavih obolenj.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels