• C Novo mesto
  • 04:53
  • Čet, 09.02.2023

4 živila, ki preprečujejo staranje kosti

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu za splošno zdravje in vzdrževanje normalne telesne teže. Ampak ste vedeli, da pravilno pripravljen zajtrk preprečuje oziroma upočasnjuje staranje kosti? Če svoj dan začnete z zajtrkom, ki je bogat z beljakovinami, kalcijem, vitaminom D in K, magnezijem, fosforjem ter kalijem, boste zaščitili in okrepili svoje kosti. Še več, rastlinska hrana, kot so razne vrste zelenjave, naravni sveže stisnjeni sokovi in polnozrnata živila vsebujejo antioksidante, ki zmanjšujejo vnetja v telesu in krepijo vaše kosti. Kaj si torej privoščiti za zajtrk, da boste imeli tudi na stara leta zdrave in močne kosti?

Jajca

Jajca niso le odličen vir zdravih beljakovin, ampak so tudi eno redkih živil, ki vsebujejo vitamin D. Vitamin D pa je ključnega pomena za kosti, saj omogoča absorpcijo kalcija. Žal tudi v živilih, kot so jajca, vseeno ne najdemo dovolj vitamina D – kolikor ga v resnici potrebuje naše telo. Zato je zelo pomembno, da se v zdravi meri izpostavljate sončnim žarkom, ki poskrbijo za oskrbo našega telesa z vitaminom D.

Grški jogurt

Tudi uživanje grškega jogurta je eden od načinov, kako izboljšati zdravje kosti. Vsebuje namreč veliko kalcija in beljakovin, ki so ključnega pomena za kosti. Poleg tega je grški jogurt tudi vir magnezija in fosforja, dveh zelo pomembnih elementov za kosti. Poiščite grški jogurt, ki poleg vsega naštetega vsebuje tudi vitamin D. Sicer pa se izogibajte preveč sladkanih jogurtov.

Gobe

Morda ste jajca in mlečne izdelke pričakovali na tem seznamu, gob pa najbrž ne. Veliko vrst gob je bogatih z vitaminom D, kar pomaga pri absorpciji kalcija. Privoščite si jih za zajtrk, skupaj z umešanimi jajci.

Svež pomarančni sok

To ne pomeni, da greste v trgovino in kupite katerikoli pomarančni sok. Najboljši je naravni pomarančni sok, ki ga iztisnete sami ali pa v trgovini izberete največji približek temu. Tudi pomarančni sok namreč vsebuje kalcij in vitamin D, poleg tega pa še ogromno vitamina C, ki ne bo okrepil le vaših kosti, ampak celotni imunski sistem.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels