• C Novo mesto
  • 03:32
  • Ned, 27.11.2022

4 znaki, da ste hipohonder

Ljudje se različno odzivamo na razne bolezenske znake in občutke slabega počutja. Medtem ko nekateri zanemarjajo pomembnost določenih simptomov in se zdravnikov izogibajo v širokem loku, drugi pretirano skrbijo glede svojega zdravja in si tako po nepotrebnem povzročajo stres. Hipohonder je tisti, ki se pretirano ukvarja s svojim zdravjem. Takšna oseba je ujeta v začaran krog anksioznosti, ki jo prisili, da nenehno opazuje svoje telo in preži na simptome, zaradi katerih pogosto neutemeljeno obišče zdravnika. Preden se prepričate, da ste to tudi vi, preberite znake, ki nakazujejo na hipohondrijo. Če naletite na nenavadne simptome, je vendarle pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom. Kot pravijo, bolje preventiva kot kurativa. A hkrati ni dobro nobeno pretiravanje, pa četudi gre za vaše zdravje.

Zmeraj googlate simptome, ki jih imate

Večina ljudi najprej pogoogla svoje simptome, šele potem razmišlja naprej in se posvetuje z zdravnikom. To je popolnoma normalno, saj lahko na spletu dandanes izvemo marsikaj, težava je le v tem, da kot laiki težko zares sami sebi postavimo diagnozo. Včasih nas stvari, ki jih preberemo na spletu, le po nepotrebnem prestrašijo. Zato je velikokrat bolj primerno, da se izogibamo googlanju in se raje posvetujemo z zdravnikom. Za hipohondre je značilno, da vsakič, ko začutijo neke spremembe v svojem telesu, v sekundi začnejo brskati po spletu za informacijami.

Prepričani ste, da je vsak simptom znak resne bolezni

Vsakogar občasno boli glava, trebuh, ima prebavne motnje, bolečine v telesu, zamašen nos, modrico na koži. Gre za to, da naše telo ni neranljivo in jasno je, da mu zunanji dejavniki občasno kljub dobri obrambi pridejo do živega. Hipohondri pa vsak manjši simptom, kot je na primer glavobol, dojemajo kot resen simptom, zaradi katerega je takoj treba k zdravniku.

Zdravi ste, a ste nenehno v strahu, da boste zboleli

Za hipohondre je značilno tudi to, da v času, ko so povsem zdravi, skrbijo glede svojega zdravja. Zaskrbljeni so, da bodo zboleli, kaj vse se jim lahko zgodi in tako rekoč čakajo, da se pojavijo določeni simptomi.

Tudi, če vam zdravnik reče, da ste zdravi, vas skrbi naprej

Hipohondri so pogosto tako zelo zaskrbljeni in ujeti v lasten strah, da ne verjamejo niti strokovnjakom. Tudi, če jim zdravnik reče, da njihova težava ni nič nevarnega, jih bo še naprej pestila. Zelo verjetno je tudi, da se bodo odpravili po drugo mnenje.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandia krsko