• C Novo mesto
  • 23:49
  • Čet, 30.06.2022

4 znaki, da vam primanjkuje vitamina D

V zadnjem času se je veliko govorilo o pomembnosti vitamina D na zdravje in splošno dobro počutje, še posebej, odkar je stroka razkrila, da vitamin D varuje imunski sistem pred okužbami, kot je na primer okužba s koronavirusom. Poleg tega je vitamin D ključnega pomena za zdravje kosti, preprečevanje depresije, sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni in tudi multiple skleroze. Večina odraslih potrebuje od 1500 do 2000 enot (IU) vitamina D dnevno. Ker vitamina D s hrano zaužijemo zelo malo, je v hladni polovici leta, ko nismo zadostno izpostavljeni sončnim žarkom, jemanje vitamina D zelo priporočljivo. Če niste prepričani, se seveda posvetujte s svojim zdravnikom. Kako pa veste, da vam vitamina D primanjkuje? Preberite in razmislite, če se najdete v spodnjih znakih.

Pogoste okužbe in bolezni

Ena najpomembnejših vlog vitamina D je podpiranje imunskega sistema, kar pomaga pri preprečevanju okužb z virusi in bakterijami. Če ste pogosto bolni, imate ponavljajoče se prehlade, gripe, je lahko razlog za to tudi primanjkljaj vitamina D. Več raziskav je pokazalo, da naj bi uživanje 4000 enot vitamina D dnevno močno znižalo možnosti za razvoj respiratornih obolenj.

Slabost in utrujenost

Seveda je lahko vzrokov za slabost in občutek utrujenosti veliko, med drugim pa je lahko vzrok tudi pomanjkanje vitamina D. Ljudje, ki jim primanjkuje tega vitamina, se spopadajo s slabšo kvaliteto spanca, nespečnostko, stresom, depresijo, slabostjo.

Bolečine v kosteh in hrbtenici 

Tudi bolečina v kosteh in hrbtenici so lahko povezane s pomanjkanjem vitamina D. Ena naloga vitamina D je namreč tudi, da pomaga telesu absorbirati kalcij, ki je ključnega pomena za zdravje kosti. 81 raziskav je pokazalo, da ima večina ljudi, ki se spopadajo z artritisom, mišičnimi bolečinami in kroničnimi sklepnimi bolečinami pomanjkanje vitamina D. Še vedno je seveda potrebnih več raziskav, da bi to dokončno potrdili.

Izpadanje las

Znano je, da imajo nekateri vitamini zelo močan vpliv na lase. Stres je najpogostejši vzrok za prekomerno izpadanje las, lahko pa je težava povezana tudi s kakšno boleznijo, zdravili ali pomanjkanjem določenih hranil, med drugim vitamina D.