• C Novo mesto
  • 08:01
  • Sre, 29.06.2022

5 znakov, da imate slabo osebno higieno

Osebna higiena je v veliki meri povezana z vašim zdravjem in dobrim počutjem. Še več, slaba higiena vam lahko celo resno škoduje. Čeprav je marsikdo zase prepričan, da vzdržuje dobro higieno, pa ni vedno nujno tako. Da se prepričate o svojem poznavanju dobre higiene, preberite spodnje znake, ki nakazujejo na slabe higienske navade. Če se najdete v njih, je skrajni čas, da začnete spreminjati svoje navade.

V posteljo se odpravite z make-upom

Po dolgem in napornem dnevu se marsikatera ženska v posteljo odpravi kar naličena. Vsak lepotni strokovnjak poudarja, da je to ena največjih napak, ki jo lahko naredite. Če pred spanjem ne očistite kože na obrazu, bodo ličila zaprla vaše pore, kar vodi v nastajanje nečistoč, mozoljev, ogrcev, aken. Poleg tega lahko razne maskare, črtala in druga ličila za oči močno poškodujejo celo vaše oči.

Posteljnine ne zamenjate dovolj pogosto

Kako pogosto pa vi zamenjate posteljnino? Povprečna oseba preživi več kot osem ur dnevno v postelji, kar ustvarja visoke možnosti za razrast bakterij, če ne skrbite za ustrezno higieno. V postelji se namreč nenehno nabirajo odmrle celice, prašni delci, sledi znoja, sline in drugih izločkov. Zaradi tega se lahko v posteljnini razrastejo bakterije, glivice in drugi mikroorganizmi, ki vstopijo v vaše telo skozi nos, usta, kožo, oči … Vse to lahko vodi do okužb in razvoja alergij, srbečice, izpuščajev, v nekaterij primerih celo astme.

Z drugimi deliti zobno ščetko, britvico ali krtačo

Čeprav smo si z ljudmi, s katerimi sobivamo, načeloma zelo domači, obstajajo meje, povezane z dobro higieno, ki bi jih morali upoštevati. Če z drugimi družinskimi člani delite zobno ščetko, britvico ali krtačo, takoj prenehajte. V vseh naštetih pripomočkih se namreč nabirajo bakterije, vaše odmrle celice, lasje, dlake itd., zaradi česar jih ne smete deliti z drugimi.

Na javnih straniščih hodite bosi

Javna stranišča slej ko prej uporabljamo vsi. Verjetno vam ne pride na pamet, da bi hodili bosi v javnem stranišču v nakupovalnem središču, morda pa drugače razmišljate, ko se odpravite v toplice oziroma zdravilišče. Nujno s seboj vedno vzemite natikače, ki jih lahko obujete pred obiskom stranišča, saj se tam nahaja ogromno bakterij, ki jih lahko bosi raznašate naokoli.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

odpravi dioptrijo