• C Novo mesto
 • 01:16
 • Pon, 27.06.2022

5 znakov, da ste depresivni

Osebe, ki preživljajo veliko depresivno motnjo, iz različnih razlogov pogosto ne poiščejo pomoči. Nekateri se ne zavedajo možnosti zdravljenja, nekateri se svojih občutkov sramujejo pred družino ali prijatelji, nekateri pa se ne zavedajo, da lahko njihovi simptomi vodijo v kaj hujšega, kot je le prehoden občutek žalosti.

Kaj je velika depresivna motnja?

Velika depresivna motnja je ena izmed najpogostejših motenj duševnega zdravja, ki prizadenejo odrasle. Pri nekaterih lahko ta motnja močno vpliva na njihov vsakdan  in na zmožnost opravljanja osnovnih opravil ali lažjih aktivnosti. Tipični znak depresije je izguba zanimanja za nekaj, v čemer smo nekoč uživali. Oseba z depresivno motnjo ostane depresivna dalj časa in ima vsaj 4 izmed spodnjih simptomov:

 • težave s spanjem,
 • izguba apetita ali druge prehranjevalne motnje,
 • pomanjkanje energije,
 • izguba koncentracije,
 • težave s samopodobo in samozavestjo,
 • ponavljajoče misli o smrti ali samomoru.

Če sta prisotni vsaj štirje simptomi, je priporočen pogovor s psihologom, psihoterapevtom ali psihiatrom.

5 opozorilnih znakov depresije, ki bi jih morali vsi poznati

 1. Preveč ali premalo spanca

Pomembno je, da se zavedamo, da motnje spanja niso vzrok za depresijo, so pa depresiji pogosto pridružene. Znak depresije je tako preveč ali premalo spanca. Motnje spanja lahko igrajo pomembno vlogo pri nihanju in nestabilnosti razpoloženja, kar ima močan vpliv na naše duševno zdravje.

 1. Spremembe v apetitu

Nekateri imajo lahko zaradi depresije povečan apetit, drugi pa močno zmanjšan. Pomembno pa se je zavedati, da ima lahko kakršnakoli sprememba v apetitu vpliv na človekovo dobro počutje. Čeprav nekateri zaradi depresije shujšajo, to ni zdrav način izgube teže. Nekateri pa zaradi depresije na teži pridobijo, kar lahko občutek žalosti še poglobi.

 1. Nihanje razpoloženja in razdražljivost

Ni nujno, da je vsaka razdražljiva oseba depresivna – lahko ima preprosto slab dan. Pomembno pa se je zavedati, da je lahko razdražljivost brez posebnega vzroka znak depresije. Nihanje razpoloženja in razdražljivost lahko vodita v samomorilne misli ali misli, da bi škodovali drugi osebi. Takšne občutke je potrebno čimprej zaupati strokovnjaku za duševno zdravje.

 1. Bolečina nejasnega izvora

Depresija nima vpliva samo na človekovo duševno zdravje, ampak tudi na fizično dobro počutje. Možni znaki depresije so npr. pogosti glavoboli, bolečine v sklepih ali pa občutek napihnjenosti.

 1. Motnje koncentracije

Skoraj vsak ima dneve, ko je bolj pozabljiv ali se težje zbere ob knjigi, vendar to še ni znak depresije. Osebe z depresijo imajo lahko koncentracijo tako zmanjšano, da niso sposobne opravljati vsakodnevnih obveznosti v službi ali doma. Prav tako pogosteje delajo napake pri delu in težje sprejemajo odločitve.

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

 

dolenjske lekarne poletje