• C Novo mesto
  • 14:06
  • Ned, 26.05.2024

5 znakov, da ste v službi preobremenjeni

Prevelika količina dela lahko zelo slabo vpliva na naše počutje in razpoloženje. Znaki, ki nam jih pošilja telo, so odlična priložnost, da še pravi čas ukrepamo in preprečimo, da bi tako fizične kot psihične posledice pustile prevelik pečat na delovanju našega organizma.

Ob povečanem obsegu dela po navadi sploh ne opazimo, da je naše telo naenkrat izpostavljeno velikim naporom. Če to ponavljamo dlje časa, nas slej ko prej telo samo opozori, da je na robu svojih zmogljivosti in da potrebuje počitek. Ignoriranje takšnih skritih sporočil lahko na dolgi rok zelo škodi našemu počutju in zdravstvenemu stanju.

Kot vse ostalo ima tudi preobremenjenost svoje meje. Če ne prej, bomo po nekaj mesecih dojeli, da smo z delom pretiravali, da smo kronično utrujeni, in da nujno potrebujemo nekaj odmora za počitek. Da bi se na dolgi rok izognili nepotrebnim težavam, moramo več pozornosti posvetiti opozorilnim znakom, ki kažejo, da smo preveč obremenjeni.

Občutek, da nikoli nimamo časa

Ne samo za majhne pozornosti, časa nam zmanjkuje tudi za velike in pomembne stvari, kot so na primer vsaj trije normalni obroki hrane na dan. Slej ko prej pridemo do spoznanja, da nam delo da nekakšen občutek odgovornosti, zaradi katerega raje izpustimo druge obveznosti. Včasih se raje posvetimo delu zaradi bojazni, da bi službo lahko izgubili ali poslabšali svoj trenutni službeni položaj.

Hitreje se razburimo

Velika preobremenjenost lahko vodi tudi v čustvene izbruhe jeze, žalosti ali celo depresije. Službo postavljamo na prvo mesto, saj smo nekje globoko v sebi prepričani, da je to najpomembnejša stvar, ki ji moramo posvetiti največ časa. Temu seveda ni tako, se pa zato pogosto preobremenjenost odraža na našem odrezavem obnašanju in nihanju razpoloženja.

Ne moremo se popolnoma sprostiti

Tudi ko pridemo domov imamo ves čas občutek, da smo za seboj pustili še nedokončano delo. Veliko ljudi si delo nosi celo domov, kar seveda še hitreje vodi v občutek brezčasnosti, zdi se nam, da moramo vsak prosti trenutek izkoristiti za službene obveznosti, zaradi česar posledično trpi naše zasebno življenje in predvsem naš prosti čas.

Zbujamo se utrujeni

Nenehna utrujenost je še ena izmed velikih pokazateljev, da je naše telo preobremenjeno. Že sama logika nam mora povedati, da se zjutraj ne bi smeli zbujati utrujeni, še posebej, če spimo zadostno število ur. Če se to kljub temu dogaja, je to vsekakor znak, da moramo nekaj spremeniti, še posebej naše prioritete.

Bolečine v mišicah

Tudi bolečine v mišicah odražajo visoko stopnjo utrujenosti našega telesa. Če je utrujena glava, bodo posledično utrujeni tudi preostali deli telesa, nenehni stres in preobremenjenost pa bodo na dolgi rok na našem telesu pustili trajne posledice.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay