• C Novo mesto
  • 08:22
  • Pet, 19.08.2022

5 znakov, da vaša depresija ni le prehodnega značaja

e-bike

Vam je poznan stalen občutek brezvoljnosti, žalosti, obupa? Glede na vaša občutja in čustva vi kot oseba funkcionirate. Če so vaši občutki pretežno negativni, to pomeni, da funkcioniranje vašega telesa ni optimalno. Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev, zato je popolnoma običajno, da ste kdaj žalostni, razočarani, melanholični. Vendar to ne sme zakoračiti v kronično fazo. Kako pa veste, da zapadate v resnično depresijo in vaši negativni občutki niso le prehodni? Danes vam predstavljamo nekaj tipičnih znakov.

  1. Ne vidite smisla v svojem življenju. Nimate ciljev, vizij, predstav o tem, kako bo izgledala vaša prihodnost. Ne veselite se niti enega dogodka v bližnji prihodnosti.
  2. Počutite se, kot da ste izgubili stik z vašimi sanjami. Za vas postanejo nedosegljive in v življenju ne vidite več smisla, da bi se potrudili za karkoli drugega.
  3. Postanete otopeli, funkcionirate večinoma s pomočjo svoje podzavesti, skozi življenje se prebijate tako, kot da bi hodili v spanju. Ni vam mar za stvari, ki se dogajajo okoli vas.
  4. Začutite, da vas je stres sesul in pokopal, a vendar funkcionirate kot robot in komaj zaznavate, kaj se dogaja okoli vas.
  5. Ne upate si zastavljati novih ciljev, ne upate sanjati o boljši prihodnosti. Počutite se, kot da je za vas bolj varno, da nimate velikih ciljev, saj potemtakem ne boste razočarani. Prepričani ste, da si ne zaslužite nič boljšega od trenutnega stanja.

Če se zjutraj prebujate brez enega samega namena, vesele misli ali pričakovanja in komaj čakate, da boste zvečer šli spet spat, imate zelo verjetno problem. Pri osebah, ki so depresivne, so dnevi pogosto med seboj enaki, brez ciljev in ambicij. Na račun tega trpita samozavest in samopodoba. Poleg tega takšne osebe pogosto izgubijo čut za realnost in ne upajo sanjati o novih stvarej. Rešitev niso opojne substance, kot so alkohol, droge, cigareti. Odločiti se morate, da boste premagali to oviro v svojem življenju in se vztrajno lotiti novih izzivov. Seveda ni nič narobe s tem, če poiščete zdravniško pomoč.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

dolenjske lekarne