• C Novo mesto
  • 16:16
  • Sre, 22.09.2021

7 dejavnikov, ki najpogosteje povzročajo slab zadah

Vsakdo se kdaj sooči s slabim zadahom, razlogov za to pa je lahko več. Preberite, kateri dejavniki najpogosteje povzročijo slab zadah. Če se jim izognete, se boste zelo verjetno izognili tudi slabemu zadahu.

Določene vrste hrane

Če uživate svež česen in čebulo, najbrž zaznate neprijeten vonj, ki ga oddajata. Ne vplivata le na slab zadah, ampak tudi na bolj smrdljiv znoj, nohte in lase. Zakaj imate po uživanju česna in čebule slab zadah? Vsebujeta žveplovo spojino, ki oddaja neprijeten vonj, še zlasti, ko se razgradi v vaših ustih. Kaj lahko naredite? Za začetek si po uživanju česna in čebule ščetkajte zobe, da se znebite morebitnih ostankov v ustih. Vendar ne bodite presenečeni, če to ne bo zaleglo. Česen lahko ostane v telesu tudi do dveh dni.

Suha usta

Če so vaša usta izsušena, je zelo možno, da se bo pojavil slab zadah. Slina je namreč naravna zaščita proti slabemu zadahu, daj spira in odstranjuje bakterije ter jim preprečuje, da bi se preveč nakopičile v vaših ustih. Kaj storiti? Prvi korak je seveda, da spijete nekaj požirkov navadne vode, da usta navlažite. Če je nimate pri roki, pa bo pomagalo tudi, če nekaj pojeste. Žvečenje – česarkoli – namreč spodbuja nastajanje sline in posledično preprečuje, da bi bila vaša usta presuha.

Nekatere bolezni

Slab zadah pogosto povzročajo tudi različne bolezni, kot so razne alergije, prebavne težave, sladkorna bolezen, intoleranca na laktozo … Svetujemo vam, da se v primeru, da se spopadate s kroničnim slabim zadahom, posvetujete s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo znal najbolje pomagati.

Slaba ustna higiena

Prva stvar, ki jo lahko naredite za svež in prijeten zadah, je ustrezna ustna higiena. Poskrbite, da temeljito umijete zobe, najbolj pomembno je predvsem mehansko odstranjevanje zobnih oblog in bakterij. Dvakrat dnevno temeljito umijte zobe, zvečer uporabite tudi zobne nitke in medzobne ščetke.

Alkohol

Tudi alkohol je eden zelo pogostih vzrokov za nastanek slabega zadaha. Alkohol namreč dehidrira telo in izsuši tudi usta, zaradi česar je nastajanje sline upočasnjeno.

Cigareti

Dobro znano je, da cigareti slabo vplivajo na zobe. Ne povzročajo le slabega zadaha, ampak tudi rumenijo zobe in jim škodujejo.

Nekatera zdravila

Številna zdravila so znana po tem, da je njihov stranski učinek izsuševanje ust. Ko so vaša usta suha in slina nastaja počasneje, je to idealno okolje za razrast bakterij. Če veste, da imajo zdravila, ki jih jemljete, takšen učinek na vaša usta, se potrudite, da redno spijete nekaj požirkov vode ali pa si privoščite žvečilni gumi.

NaDlani.si; Foto: Pexels