• C Novo mesto
  • 05:47
  • Tor, 18.05.2021

7 napak, s katerimi starši zmanjšujemo otrokovo psihično moč

Starši za svoje otroke želimo le najboljše, a včasih se lahko pri svojih dejanjih tudi uštejemo in s tem nehote otrokom naredimo veliko škode. V tem stresnem času je še posebej pomembno, da otroke spodbujamo na način, ki jim gradi čustveno stabilnost ter psihično moč in odpornost. To jim bo prišlo prav pri reševanju morebitnih problemov, pri iznajdljivosti in uspešnosti v šoli in kasneje tudi v službi, manj bodo anksiozni in imeli bodo bolj zdrave odnose.

Otroški psihologi izpostavljajo sedem najpogostejših napak, ki jih starši delamo, ne da bi se zavedali, da s tem otrokom ne naredimo prav nič dobrega, pravzaprav jim dajemo slabo popotnico za življenje, saj zmanjšujemo njihovo samozavest in samospoštovanje, čeprav morda mislimo, da delamo ravno obratno.

  1. Ne oziramo se na njihova čustva

»Saj to ni nič takega.« »Ne sekiraj se zaradi tega.« »Kaj, tega te je strah?« Takšni in podobni stavki otrokom vcepljajo mišljenje, da njihova čustva niso pomembna in je bolje, da jih zatrejo. Raje otroka vprašajte, zakaj ga je na primer strah in kako bi se počutil bolje. Naj razmišlja in govori o svojih čustvih in išče rešitve.

  1. Rešujemo jih pred neuspehom

Res je težko gledati otroka, ko mu nekaj ne gre, a neuspeh je velik del uspeha. Če jim nikoli ne pustimo, da bi doživeli poraz in se iz tega sami nekaj naučili, se ne bodo nikoli utrdili in dobili poguma, da po padcu vstanejo.

  1. Damo jim vse, kar si želijo

Ko starši ustrežemo vsem otrokovim željam, jih s tem prikrajšamo za učenje samodiscipline in razvijanje občutka za vrednost stvari. Treba jim je postaviti jasna pravila, kaj morajo storiti v zameno za dobrino, ki jo želijo. Naučiti se morajo, da se je za dosego ciljev treba potruditi.

  1. Pričakujemo popolnost

Previsoka pričakovanja lahko vodijo v težave s samozavestjo. Vsi si želimo, da bi naši otroci dosegli čim več, a naj bodo naša pričakovanja realistična.

  1. Skrbimo za njihovo cono udobja

Ne bodimo preveč zaščitniški. Namesto da bi ves čas skrbeli, da je otroku udobno, ga raje spodbujajmo, da poizkusi nove stvari. Pomagajmo mu premagati odpor do nove hrane, naj spozna nove prijatelje ali poskusi nov šport. Tako bo pridobil samozavest in se naučil spoprijemati z danimi okoliščinami.

  1. Ne postavljamo mej

Niste otrokov prijatelj, ampak njegov starš! Vedeti mora, kdo ima glavno besedo. Postavite meje in pravila, ne popuščajte in se z otrokom ne pogajajte o njih.

  1. Zanemarjamo sebe

Kakšen zgled dajete otroku, če najprej ne poskrbite za svoje zdravje in zadovoljstvo? Nič ni narobe, če si vzamete čas zase, ko ga potrebujete. Tako boste zdrave navade privzgojili tudi otroku.

 

NaDlani.si; Foto: Freepik