• C Novo mesto
  • 16:15
  • Pet, 22.09.2023

7 razlogov, zakaj je dobro piti pivo

Če smo zmerni pivci piva, je to dobro za naše zdravje. Naj vas torej ne gloda slaba vest, če zvrnete dve mali pivi na dan. A pri tem se je treba ustaviti, saj prekomerno pitje ne le izniči vse koristi piva, ampak ima že škodljive učinke, od vinjenosti, zastrupitve z alkoholom do ciroze jeter. Pri pivu res velja pregovor ‘zmernost je lepa čednost’.

 

Zakaj je torej dobro piti pivo?

1.) Zmerni pivci živijo dlje, kažejo študije, saj imajo zmerne količine popitega alkohola dobre učinke na delovanje srca – preprečujejo koronarne bolezni in zmanjšajo tveganje za infarkt. Pivo namreč vsebuje veliko antioksidantov (sploh temno pivo) in folno kislino. Hmelj vsebuje tudi edinstveni flavonoid imenovan ksantohumol, ki je močan antioksidant, ki naj bi celo preprečeval raka.

 

2.) Pivo je naravna pijača, ki ne vsebuje konzervansov – to sta že alkohol in hmelj sama po sebi. V postopku izdelave je le kuhano, fermentirano, filtrirano in nato pakirano. Nobenih dodatkov ali procesiranih snovi.

 

3.) Pivo ima malo kalorij in ogljikovih hidratov ter ne vsebuje prav nič maščob ali holesterola. Z enim pivom boste zaužili manj kalorij kot z enako količino pomarančnega soka (100 gramov piva ima 43,3 kcal, pomarančni sok pa 44,9 kcal); če pojeste jabolko, pa ima to za dobro tretjino več ogljikovih hidratov kot malo pivo. (100 gramsko jabolko ima okoli 14 gramov OH, 100 gramov piva pa le 3,6 gramov).

 

4.) Čeprav samo pivo ne vsebuje holesterola, pa bo uredilo raven vašega holesterola v krvi. Redno, a seveda zmerno pitje piva (eno do dve na dan) naj bi za štiri odstotke dvignilo raven »dobrega« holesterola (HDL) in hkrati zmanjšalo odstotek »slabega« (LDL). Tako prihaja do manj strdkov. Menda pa pivo pomaga preprečevati tudi sladkorno bolezen.

 

5.) Pivo, predvsem nefiltrirano, je precej hranljivo. Ima visoko vsebnost vitaminov B, magnezija in kalija ter topne vlaknine, ki pomagajo pri dobri prebavi in ohranjanju zdrave telesne teže.

Zmerno pitje piva ima pozitivne učinke na zdravje, čezmerno pa zelo negativne.

6.) Ni res, da pivo povzroča pivski trebuh! Študija londonskega University Collegea in Medicinskega inštituta v Pragi ni našla povezave med količino popitega piva in velikostjo trebuha. Pravzaprav so raziskovalci ugotovili, da zmerni pivci piva v povprečju tehtajo manj kot tisti, ki alkohola sploh ne pijejo. Pivo (oziroma alkohol) namreč pospešuje metabolizem in delno preprečuje absorpcijo maščobe v telo.

 

7.) In še to: pivo je bolj zdravo kot voda – zagotovo to velja v deželah, kjer je voda oporečna. Po raziskavah sodeč je lokalno pivo velikokrat bolj zdravo kot ustekleničena lokalna voda. Pivo gre namreč skozi proces varjenja in je do ustekleničenja v sterilnem postopku, drugače bi se napitek pokvaril in ga ne bi mogli prodajati. Če pa bi se pivo po naključju že pokvarilo, se v njem ne morejo razviti nobene življenjsko nevarne bakterije.

NaDlani.si; Foto: Pixabay