• 2.8C Novo mesto
  • 15:57
  • Pon, 30.11.2020

A veste, kako dolgo ste lahko z nekom, ki ima koronavirus, ne da bi se okužili?

Po primeru zaporniškega čuvaja v Vermontu, ki se je okužil preko asimptomatskih zapornikov, s katerimi je bil že večkrat v stiku, a na kratko, je ameriški CDC spremenil smernice.

Že na začetku vam zaupamo, da na žalost ni čarobnega števila minut. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so nedavno pregledali definicijo tesnega stika. Prej je za tesen stik veljala oseba, ki je najmanj 15 minut preživela na razdalji manj kot dveh metrov od okužene osebe. Zdaj teh za teh 15 minut ni treba da so zaporedne. Za tesen stik se šteje oseba, ki je najmanj 15 minut v 24 urah oddaljena manj kot dva metra od okužene osebe.

Zakaj so se te informacije spremenile? Ker se je zaporniški čuvaj v Vermontu po večkratnih, a kratkih stikih s šestimi asimptomatskimi zaporniki izkazal za pozitivnega na virus korona. V osemurni izmeni je imel skupno 17 srečanj z njimi. Ali to pomeni, da ste na varnem, če v bližini okužene osebe preživite manj kot 15 minut? Na žalost ni nujno. Petnajst minut je le vodilo. »Želeli bi dati nekaj širokih smernic, ki si jih je enostavno zapomniti, a to je dejansko kontinuum,« je dejal Neal Goldstein, profesor epidemiologije na univerzi Drexel v Filadelfiji. »Tveganje je lahko manjše na dolgi rok in večji v krajšem roku. Obstaja veliko spremenljivk, ki vplivajo na količino virusa, ki ga nekdo prejme in to je pravzaprav najpomembnejše,« je še dejal Goldstein.

Opredelitev tesnega stika se ne spremeni, če nosite maske, vendar to ni zato, ker niso koristne pri preprečevanju okužbe. Foto: Pixbay

Potrebno je upoštevati več spremenljivk

Poleg časa izpostavljenosti virusu je pomembno tudi, ali ima okuženi simptome ali jih je pozneje razvil, ali ste bili zunaj ali v zaprtih prostorih, kakšno je bilo prezračevanje, koliko ljudi je bilo tam in kaj ste počeli. Če ste na primer sedeli in peli v kleti prijatelja, namesto da bi tiho sedeli v parku, se tveganje za okužbo v krajšem času poveča. Opredelitev tesnega stika se ne spremeni, če nosite maske, vendar to ni zato, ker niso koristne pri preprečevanju okužbe. CDC mask ne jemlje v obzir preprosto zato, ker jih mnogi ne nosijo pravilno.

NaDlani.si; Foto: Pixbay