• C Novo mesto
  • 21:59
  • Čet, 05.08.2021

Akne, kaj so in kaj jih povzroča

Akne so kronična kožna bolezen, ki zajema vnetje lojnih žlez. Ta bolezen prizadene kar 80 % najstnikov in številne odrasle, še posebej ženske med 30. in 40. letom.

Kaj so akne

Akne so torej kožna bolezen, ki je še posebej pogosta med najstniki, čeprav imajo nekateri akne tudi kot odrasli. Nastanejo zaradi nepravilnega delovanja žlez, ki se nahajajo poleg lasnih mešičkov. Te žleze se imenujejo lojne žleze in proizvajajo sebum oziroma loj. Prav vsak od nas ima žleze lojnice in izločanje loja je povsem normalen proces.

Akne nastanejo takrat, ko žleze lojnice izločajo preveliko količino loja. V te maščobe se nato ujamejo olja, bakterije in odmrle kožne celice ter druga umazanija, ki zamašijo poro. V teh pogojih naravnost odlično uspeva bakterija P. acnes. Ta bakterija je sicer v koži normalno prisotna, pri ljudeh z aknami pa je število teh bakterij zelo povečano. S tem, ko se ta bakterija razmnožuje in raste, pride do vnetja kože, zaradi česar nastanejo akne.

Akne so kronična kožna bolezen, ki zajema vnetje lojnih žlez.

Zdravniška diagnoza

V večini primerov bo zdravnik ali dermatolog postavil diagnozo tako, da bo pregledal kožo. Pri tem bo lahko postavil tudi številna vprašanja, s pomočjo katerih bo lahko postavil natančno diagnozo. Preveril bo, na katerih področjih telesa se akne pojavljajo, vas vprašal, če imate kakšno alergijo na zdravila, če jemljete steroide, kakšno je vaše razpoloženje in tako naprej.

Akne in samopodoba

To, da človek trpi zaradi aken, ne pomeni le tega, da se mu na obrazu ali kakšnem drugem delu telesa pojavljajo takšni ali drugačni mozolji. Akne vplivajo tudi na čustveni vidik. Glede na to, da je obraz najbolj pogosto prizadet zaradi aken, bolezen pa spremeni izgled obolelega, lahko pride tudi do stresa in anksioznosti. Odvisno od tega, kako močno so akne razvite, lahko človek dobi slabo samopodobo, postane depresiven in izgubi vso samozavest. To se lahko zgodi tako odraslemu kot mladostniku, tako ženskam kot moškim.

Dejavniki, ki povzročajo nastanek aken

Pravi vzrok za nastanek aken še ni znan, raziskovalci pa sumijo tako na vplive genetike kot tudi okolja. Če sta akne imela vaša mama ali oče, potem je velika verjetnost, da jih boste imeli tudi vi. Potem pa poznamo še različne sprožilne dejavnike iz okolja, ki lahko prav tako povečajo tveganje za nastanek aken. Morda ste opazili tudi sami, da določeni dejavniki iz vašega vsakodnevnega življenja sprožijo naval aken na obrazu. Ti dejavniki pa se od osebe do osebe zelo razlikujejo, zato je zelo pomembno, da se vsak zase nauči prepoznati, kateri dejavniki mu škodujejo.

Med najbolj pomembnimi dejavniki naj omenimo:

Akne in določena zdravila

Določena zdravila lahko povzročajo prav take simptome, kot jih vidimo pri aknah. Ti simptomi se bodo pojavili kar naenkrat in hitro napredovali. Tu naj na primer omenimo kortikosteroide, anabolne steroide in podobno. V tem primeru morate o tem takoj obvestiti svojega zdravnika.

Akne so torej kožna bolezen, ki je še posebej pogosta med najstniki, čeprav imajo nekateri akne tudi kot odrasli.

Akne in določena kozmetična sredstva

Še vedno obstajajo določeni kozmetični pripravki, ki mašijo pore in povzročajo nastanek črnih ogrcev. Zato vedno preverite, kaj piše na embalaži kozmetičnega sredstva, ki ga želite nanesti na obraz. Obvezno mora biti navedeno, da sredstvo ne maši por.

Potenje

Obstajajo posredni dokazi, da tudi potenje sproži nastanek aken. Znoj namreč s seboj prinaša umazanijo, ki lahko zamaši pore in akne so hitro tu. Zato strokovnjaki priporočajo, da se izogibate prekomernemu potenju in bivanju v okolju z veliko vlažnostjo.

Dednost

Omenili smo že, da pri nastanku aken svojo vlogo igra tudi dednost.

Menstruacija

Veliko žensk ugotavlja, da se njihove akne poslabšajo prav v času menstruacije. To je lahko posledica hormonskega neravnovesja.  Podobno lahko rečemo tudi za obdobje nosečnosti.

Kaj pa dieta?

Na splošno je znano prepričanje, da mastna hrana še pospešuje nastanek nadležnih aken. A z znanstvenimi raziskovanji tega še niso uspeli potrditi.

Pripravila: Monika M.