• C Novo mesto
  • 04:15
  • Pon, 23.05.2022

Ali je potrebno oprati sveže kupljena oblačila in rjuhe? Tu je nasvet strokovnjaka

Strokovnjakinja za tekstil pravi, da pranje novih oblačil nikakor ni nujno, opozarja pa, da lahko tekstilni izdelki vsebujejo tudi nekaj kemikalij iz proizvodnega procesa.

Pri čiščenju in vodenju gospodinjstva pogosto upoštevamo nasvete mam in babic. No, včasih se mnenje strokovnjakov razlikuje od tega, kar so nas naučili oz. česar smo vajeni. Nič nenavadnega ni, da naletimo na nasprotujoča si mnenja glede nege tekstila, predvsem ko se pojavi dvom, ali je treba oblačila in posteljnino oprati pred uporabo.

Odgovor ima mogoče vodja oddelka za oblikovanje tekstila na Bostonskem tehničnem inštitutu Nomi Dale Kleinman, ki je za portal Real Simple povedala, da pranje novih oblačil ni nujno, vendar opozarja, da lahko tekstilni izdelki včasih vsebujejo nekaj  kemikalij iz proizvodnega procesa, pogosto pa tudi ostanke škroba, ki se uporablja za ohranjanje svežine blaga med pakiranjem in transportom v trgovine. »Veliko je korakov, skozi katere tkanina pride, preden pride do nas, in tudi naravna vlakna so lahko izpostavljena potencialnim dražilnim snovem, različnim mazivom in smolam,« pojasnjuje. Kot pravi Kleinmanova včasih tkanine zahtevajo dodatno drgnjenje z mili oz. natrijevim hidroksidom, da oblačilo bolj sprejme barvo.

Kaj pa, če kljub vsemu izpustimo pranje?

Po njenih besedah večina ne bo občutila nobenih neželenih učinkov, če ne operejo oblačil pred prvo uporabo, če pa imate občutljivo kožo, lahko preostanek katere koli kemikalije povzroči srbenje ali draženje. »Običajno se priporoča pranje novih kavbojk, ker se zgodi, da barva pušča na bluzi ali tekstilnem pohištvu,« še dodaja in svetuje, da etike z oznakami za nego oblačila vedno preverite, saj če želite podaljšati življenjsko dobo kosa oblačila in preprečiti njegovo uničevanje, potem predlaga pranje v hladni vodi in sušenje na zraku.

N. D.; Foto: Pixbay