• C Novo mesto
  • 18:57
  • Sob, 04.12.2021

Ali veste, ob katerem času dneva se boste najbolj verjetno okužili s korono?

Rezultati nove študije kažejo, da ni nepomembno, kdaj je opravljen test covid-19, saj naš cirkadiani ritem vpliva na obnašanje virusa SARS-CoV-2 v 24-urnem ciklusu.

Nova študija razkriva, da natančnost PCR testov na koronavirus sledi dnevnemu vzorcu. Največje število točnih pozitivnih rezultatov se pojavi pri testih sredi poldneva, medtem ko večerni testi kažejo povečano število lažno pozitivnih rezultatov. Študija tudi prikazuje, da je opoldne tisti čas dneva, ko je najverjetneje, da bodo tako simptomatski kot asimptomatski posamezniki virus SARS-CoV-2 prenesli na druge. Znanstveniki z univerze Vanderbilt v Nashvillu so namreč dokazali, da je verjetnost natančnega pozitivnega rezultata dvakrat večja, če se test opravi sredi dneva in ne zvečer. Virusna obremenitev posameznika se po 20 urah zmanjša, kar pomeni, da je verjetnost, da bo rezultat testa, opravljenega v tistem času dneva, lažno pozitiven. Največ pozitivnih rezultatov je bilo popoldan, okoli 14. ure. To kaže, da je v tem času dneva najbolj aktivno sproščanje okuženih delcev v krivi in sluzi (tako imenovana virusna transfuzija).

Rizik širjenja virusa

»Razlog, zakaj namigujemo na transfuzijo, je, da bi se morala največja količina prostih virusnih delcev v sluzi pojaviti takoj po tem, ko virusni delci izbruhnejo iz gostiteljskih celic in preden okužijo nove gostiteljske celice. Med tem časom obstaja večja verjetnost, da bo oseba z okužbo s SARS-CoV-2, tudi če je asimptomatska, prenašala virus, ko govori, diha in jedo v bližini drugih ljudi,« je za Medical News Today povedal glavni avtor študije dr. Carl Johnson.

»Ker cirkadiana ura uravnava imunski sistem, imuniteta deluje bolje ali slabše ob različnih časih dneva. Verjetno se zato lahko SARS-CoV-2 neenakomerno sprošča v sluz. Opravljanje testa covid-19 ob optimalnem času dneva izboljša njegovo občutljivost in bo pomagalo postaviti natančno diagnozo pri ljudeh, ki so morda okuženi, vendar asimptomatski. Pomaga lahko tudi pri optimizaciji časa zbiranja testov, interpretaciji rezultatov in svetovanja pacientom. Hkrati lahko poznavanje časa dneva, ko je prenašanje najbolj aktivno, pomaga osebju v bolnišnicah in domovih za ostarele, da načrtuje obiske pri bolnikih, da zmanjša tveganje za širjenje virusa,« je še pokazala raziskava, objavljena v Journal of Biological Rhythms.

Avtorji študije so analizirali podatke iz 86.342 kliničnih preskušanj, izvedenih v približno 130 klinikah v Ameriki med marcem in avgustom 2020.

N. D.; Foto: Pixbay