• C Novo mesto
  • 21:51
  • Pon, 25.09.2023

Beljenje zob

Kar nekaj ljudi odkrito priznava, da na fotografijah skrivajo svoje zobe, saj le-ti niso tako beli, kot bi morali biti. Lepi in zdravi zobje so dandanes izjemnega pomena, zato se ljudje po vsem svetu sprašujejo, kakšne postopke za beljenje zob naj uporabijo.

Naši zobje so nekaj, kar ljudje opazijo najprej. So simbol zdravja in samozavesti. Ko želimo na nekoga narediti pozitiven prvi vtis, nas večino najbolj skrbi zaradi naših biserov v ustih. So dovolj ravni? So preveč postarani in porumeneli? Kdo si ne želi čudovitega nasmeha? Seveda se za doseganje cilja lahko obrnemo na pomoč zobozdravnika. Obstajajo pa tudi naravne rešitve za beljenje zob, ki vam jih razkrivamo v današnjem članku.

A preden se lotimo takšnih in drugačnih postopkov za beljenje zob, spregovorimo nekaj besed še o tem, zakaj zobje porumenijo. Pa ne samo porumenijo, pri nekaterih ljudeh postanejo celo rjave barve. Vse to se zgodi zaradi tega, ker madeži nastanejo tako na površini zoba kot tudi globlje v zobu. Pod sklenino zoba se nahaja svetlo rjava snov po imenu dentin, ki lahko s tanjšanjem sklenine postane bolj vidna. To se zgodi pri številnih odraslih. Sklenina se stanjša zaradi starosti, genov ali pa živil, ki povzročajo tanjšanje te plasti zoba. Vzroki, zakaj zobje porumenijo, so torej naslednji: pitje kave ali pravega čaja, kajenje, proces staranja, nepravilna prehrana, predelana živila, ki vsebujejo veliko kislin, suha usta, dihanje skozi usta, uporaba antibiotikov in še bi lahko naštevali.

Obstaja kar nekaj naravnih načinov za beljenje zob.

Naravni načini za beljenje zob

Po vsaki jedi ali po vsaki pijači si obvezno umijte zobe

To je prvi izmed načinov, s katerim boste poskrbeli za beljenje zob. Seveda pa je to lažje reči kot storiti. Potrebovali boste veliko trdne volje in vztrajnosti, saj to pomeni, da si boste zobe umivali tudi v službi ali v šoli, če boste tam jedli. Pri umivanju uporabite tudi ustrezno zobno pasto. Obenem vam tudi svetujemo, da se izognete kajenju cigaret, pitju prevelike količine kave ali pravega čaja ter različnih gaziranih pijač. Poskrbite tudi za zdravo prehranjevanje.

Soda bikarbona in vodikov peroksid

Vodikov peroksid se lahko pohvali z antibakterijskim delovanjem, kar pomeni, da uničuje bakterije v ustih. Zato je naravnost odličen za čiščenje zob in dlesni. S pomočjo vodikovega peroksida si lahko pripravite izvrstno ustno vodico za beljenje zob: zmešajte vodikov peroksid in vodo v razmerju ena proti ena, nato pa to vodico pomikajte po ustih sem in tja. Vse skupaj naj traja kakšno minuto, nato vsebino ust izpljunite. Z raziskavami so ugotovili, da vodikov peroksid ohranja tudi svež dah.

Vodikov peroksid pa lahko za beljenje zob uporabite še na en način. Zmešajte vodikov peroksid in sodo bikarbono, tako da boste dobili tekočo pasto. Pasta ne sme biti pregosta, saj si z njo lahko poškodujete sklenino. S pasto približno dvajset  sekund drgnite po zobeh, nato pa usta dobro splaknite. Namesto sode bikarbone lahko uporabite tudi kaolinsko glino. V tem primeru zmešajte glino z nekaj vode in mešanico nanesite na zobe. Mešanici lahko dodate še nekaj kapljic eteričnega olja mete, ki ima prav tako antibakterijske lastnosti. Nato usta dobro splaknite.

Kokosovo olje

Kokosovo olje se lahko pohvali s svojim vsestranskim blagodejnim delovanjem, zato ni nič čudnega, da ga uporabimo tudi za beljenje zob. Strokovno temu pravimo žvrkljanje olja in ta metoda je v uporabi že stoletja. Kako se tega postopka lotiti? Z usti zajemite žlico kokosovega olja in ga z jezikom razporedite po celi ustni votlini. To počnite od pet do dvajset minut, nato pa olje izpljunite. Olje lahko nanesete tudi na čisto krpo in si z njo zdrgnete zobe. Dodaten plus uporabe kokosovega olja se skriva v tem, da ima olje antimikrobno delovanje, zato poskrbi za zdrave zobe in dlesni.

Jabolčni kis

Povsem logično je, da se tudi jabolčni kis, ki deluje kot naravni antibiotik ter sredstvo za čiščenje zob in dlesni, odlično izkaže kot sredstvo za beljenje zob. Še posebej se izkaže pri odstranjevanju madežev, ki nastanejo zaradi pitja kave ali kajenja. V čem je torej njegova skrivnost? Jabolčni kis vsebuje ocetno kislino, kalij, magnezij, probiotike in encime, ki ubijajo slabe bakterije, spodbujajo pa rast dobrih bakterij. Ker je kisel, pomaga pri razgrajevanju zobnih oblog. Uporabite ga tako, da si z njim oščetkate zobe, nato pa postopek ponovite še z zobno pasto. Lahko pa uporabite tudi naslednji postopek: s prstom namažite kis po zobeh, pustite, da deluje eno minuto. Nato splaknite ustno votlino z vodo.

Naj bodo vaši zobje zdravi in beli.

Olupki limone in pomaranče

Razkrivamo vam še en učinkovit postopek za beljenje zob. Uporaba limoninih ali pomarančnih olupkov, ki vsebujejo blagodejne kisline, se je za mnoge izkazalo kot odlična rešitev v postopku pridobivanja bolj belih zob. Kaj morate storiti? Z olupkom si podrgnite po zobeh, nato pa si ustno votlino dobro splaknite z vodo.

Jagode in druga zdrava živila

V svetu slavnih se širijo govorice, da nekateri zvezdniki za beljenje zob uporabljajo tudi jagodičevje in drugo zdravo sadje. Zmečkajte nekaj jagodičevja in si s pasto podrgnite po zobeh. Kasneje ustno votlino dobro izplaknite z vodo. Jagodičevje vsebuje številne antioksidante in druge spojine, ki vplivajo na zdravje zob.

Aktivno oglje

Tudi aktivno oglje vam lahko pomaga v procesu iskanja različnih načinov za beljenje zob. Ima odlične absorpcijske lastnosti in tako lahko absorbira tudi zobne obloge in mikroskopske ostanke hrane, ki povzročajo rumene zobe. Zmočite zobno krtačo in jo potisnite v aktivno olje v prahu. S takšno ščetko si potem oščetkajte zobe kot ponavadi. Nato si res dobro izplaknite usta.

Pripravila: Monika M.

 

qlandia krsko