• C Novo mesto
  • 18:10
  • Sob, 04.12.2021

Bili ste obkroženi z okuženimi ljudmi, a niste dobili korone? Nova študija razkriva, kaj se je zgodilo

Raziskave kažejo, da so ti ljudje že imeli spominske T-celice zaradi prejšnjih okužb z drugimi sezonskimi virusi, ki so povzročali prehlade.

Vsi poznamo vsaj eno osebo, ki kljub temu, da je njeno celotno gospodinjstvo okuženo s covid-19, nikoli ni bila pozitivna na ta virus. Zdaj so znanstveniki našli razlago, nova študija pa kaže, da nekateri ljudje doživljajo »abortivno okužbo«, pri kateri virus vstopi v telo, vendar ga T celice imunskega sistema očistijo v najzgodnejši fazi, kar pomeni, da so PCR in testi na protitelesa testi negativni, piše Guardian.

Približno 15 % zdravstvenih delavcev, ki so jih spremljali med prvim valom londonske pandemije, sodi v ta scenarij. Odkritje bi lahko utrlo pot novi generaciji cepiv, ki bodo usmerjena na odziv T-celic, kar bi posledično lahko ustvarilo dolgotrajnejšo imunost, so povedali znanstveniki. Leo Swadling, imunolog z univerze v Londonu in glavni avtor študije, je dejal: »Vsakdo ima anekdotske dokaze o ljudeh, ki so bili izpostavljeni virusu, vendar okužbi niso podlegli. Nismo pa vedeli, ali se je tem ljudem res uspelo popolnoma izogniti virusu ali pa so virus naravno odstranili, preden so ga lahko odkrili z rutinskimi testi. Najnovejša študija je intenzivno spremljala zdravstvene delavce med prvim valom pandemije, da bi zabeležila znake okužbe in imunski odziv. Kljub velikemu tveganju izpostavljenosti virusu 58 udeležencev ni bilo nikoli pozitivnih na covid-19. Vendar so vzorci krvi, odvzeti pri teh ljudeh, pokazali, da se je povečalo število T celic, ki so se odzvale na covid-19, v primerjavi z vzorci, ki so jih vzeli pred prevlado pandemije, in v primerjavi z ljudmi, ki virusu sploh niso bili izpostavljeni. Raziskave kažejo, da je skupina ljudi že imela spominske T-celice zaradi prejšnjih okužb z drugimi sezonskimi virusi, ki so povzročali prehlad, kar jih je zaščitilo pred covida-19. “Te že obstoječe T-celice lahko prepoznajo SARS-CoV-2.«

Alexander Edwards, izredni profesor biomedicinske tehnologije na Univerzi v Readingu, je jasen: »Ta študija opredeljuje (nov) izid – dovolj izpostavljenosti virusu aktivira del vašega imunskega sistema, vendar le ta ne čuti dovolj simptomov, beleži znatne količine virus in sproži odziv protiteles.« »Cepivo, ki krepi imunost T-celic proti različnim metavirusnim proteinom, ki si jih delijo številni koronavirusi, bi dopolnilo naša cepiva, ki inducirajo nevtralizirajoča protitelesa. Ker so sestavni deli virusa, so protitelesa manj učinkovita – namesto tega pridejo v poštev T celice, « pa ob vseh odkritjih meni Andrew Freedman, raziskovalec nalezljivih bolezni na Medicinski fakulteti Univerze v Cardiffu.

N. D.; Foto: Pixbay