• C Novo mesto
 • 02:32
 • Ned, 21.04.2024

Odpravite bolečine v hrbtu

Včasih je povsem dovolj le manjša poškodba hrbta in že so tu bolečine v hrbtu. Hrbet in hrbtenica sta namreč dela telesa, ki sta zelo pomembna, saj ščitita občutljivo hrbtenjačo, omogočata gibanje v vse smeri in podobno. Z obremenitvijo tega dela lahko zelo hitro pride do poškodb in preobremenjenosti mišic. Dandanašnji sodobni način življenja je poglavitni vzrok, da je naša hrbtenica preobremenjena. Strokovnjaki so mnenja, da so bolečine v hrbtu posledica sprememb na medvretenčnih ploščicah.

Bolečine v hrbtu

V večini primerov imamo ljudje težave prav s poškodovanim in bolečin spodnjim delom hrbta. Pride lahko do nategnjenih mišic v hrbtu, poškodb mehkega tkiva. Stanje sicer ni resno, je pa lahko zelo boleče. Bolečine v hrbtu ponavadi minejo v roku enega do treh tednov, v tem času pa morate veliko počivati, uporabljati obkladke, posežete pa lahko tudi po protibolečinskih tabletah. 

Akutne bolečine v hrbtu udarijo na hitro, trajajo pa od nekaj dni do nekaj tednov. Kronične bolečine v hrbtu nas ne zapustijo tudi več mesecev. Kakšne so značilnosti bolečine? Bolečine v hrbtu se lahko pojavljajo ves čas ali samo občasno, lahko le v določenih položajih telesa ali pri določeni aktivnosti. Boli nas lahko le neka točka v hrbtu, lahko pa je prizadeto širše območje. Bolečina se lahko nahaja v vratu ali spodnjem delu hrbta, razširi pa se lahko na nogo, pa tudi na roko.

Težave se ponavadi pojavijo po 30. letu starosti

V teh letih začne namreč trdnost kosti, elastičnost in napetost mišic upadati. DIski v hrbtenici postanejo manj prožni in bolj suhi in tako manj blažijo pritiske vretenc. Tudi hrbtenični kanal postaja vse ožji in vse to privede do bolečine v hrbtu.

Bolečine v hrbtu spremljajo tudi naslednji simptomi: ščemenje, otopelost in šibkost. Kadar je bolečina zelo huda in ne pomaga niti jemanje protibolečinskih tablet, potem je čas, da obiščete zdravnika. To morate nujno storiti takrat, ko v nogah čutite vedno več šibkosti, poleg tega pa imate tudi motnje v delovanju mehurja in črevesja.

Bolečine v hrbtu in njihovi vzroki

Razloge lahko najdemo v sodobnem načinu življenja, saj je hrbet eden izmed najbolj obremenjenih delov telesa:

Prekomerna telesna teža: najpogostejši vzrok za bolečine v hrbtu, saj je zaradi presežka kilogramov hrbet zelo obremenjen. Pride lahko do išiasa, hernije diska ali pa stisnjenih živcev v hrbtu. Pri pretežkih ljudeh je prav tako hitrejša degeneracija hrbtenice.

Stres: s sodobnim načinom življenja, se pravi s preutrujenostjo, s premalo gibanja in podobnim, postanejo mišice na hrbtu preveč zategnjene, zato se pojavi tudi bolečina.

Bolečine v hrbtu

Nepravilno dvigovanje bremen: do bolečine v hrbtu lahko pride tudi zaradi tega, ker ste prejšnji dan povsem neprimerno vzdignili težko vrečo krompirja. Zapomnite si, da morate pri dvigovanju uporabiti noge in ne hrbta.

Nepravilna drža, sedenje: pri ljudeh, ki veliko presedijo, se lahko kaj hitro pojavijo bolečine v hrbtu. Poleg tega svoj delež k vsemu skupaj primakne tudi pomanjkanje gibanja, saj vodi v oslabelost mišic in slabšo prekrvavitev, zaradi česar medvretenčne ploščice ne prejmejo dovolj hranil. Svetujemo vam, da sedite vzravnano ter da se izogibate spanju na trebuhu. Če veliko sedite in delate, si vake toliko časa privoščite malo razgibavanja.

Kajenje: kadilci imajo kar trikrat večjo možnost, da se srečajo z bolečinami v hrbtenici, saj nikotin zgosti stene krvnih žil, s tem pa se omeji pretok skozi kapilare v hrbtu.

Bolečine v hrbtu – kako jih odpraviti?

Glavne cilje zdravljenja bolečine v hrbtu lahko razdelimo na 3 dele:

 • Lajšati bolečino, tako da bo hrbet lahko opravljal vsaj svoje osnovne funkcije.
 • Preprečiti nadaljnje poškodbe.
 • Omogočiti nemoteno opravljanje dela v službi in doma.

Zdravljenje bolečine v hrbtu brez operativnega posega

 • Vroči ali ledeni obkladki. Ledeni obkladki lajšajo bolečino, vročina pa sprošča mišice.
 • Protibolečinske tablete so ponavadi neagresivna zdravila. V primeru hujše bolečine vam zdravnik lahko predpiše tudi antidepresive in tablete za sprostitev mišic.
 • Fizična manipulacija. Tu gre za zdravljenje pri kiropraktiku, lahko pa poskusite kar sami z gibalnimi vajami. Pri tem se zmanjšuje pritisk na hrbet, izboljša se gibčnost in pretok krvi.
 • Terapevtska masaža tudi odlično odpravlja bolečine v mišicah. Z njo uspešno izboljšamo krvni pretok, zmanjšamo napetost mišic in telesa.
 • Telesna vadba je tudi zelo pomembna, še posebej poseben program, ki vključuje vaje za krepitev in sprostitev mišic v hrbtu.
 • Epiduralne injekcije vsebujejo steroide, ki lajšajo bolečino tako, da zmanjšajo vnetje v bolečem delu hrbta.

Želimo vam življenje brez bolečine v hrbtu!

Pripravila: Monika Mrše

Odpravite bolečine v hrbtu
1 od 2
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.