• 18.35C Novo mesto
 • 15:10
 • Tor, 29.09.2020

Bradavice – izredno nalezljiva nadloga

Virusne bradavice so precej pogoste kožne tvorbe. Povzročajo jih človeški papilomavirusi (HPV). Z virusom se lahko okužite tako, da se dotaknete virusne bradavice nekoga drugega, redkeje pa se to lahko zgodi tudi preko okuženih predmetov. Virusne bradavice so zelo pogoste pri šolarjih, pri ljudeh, ki trpijo zaradi kroničnih vnetnih bolezni in tistih, ki imajo oslabljeno imunost.

Virusne bradavice povzročajo okužbo, ki je omejena na vrhnje plasti kože. Takšna okužba se lahko pojavi pri ljudeh različne starosti, najpogostejša pa je pri otrocih in mladostnikih. Nekateri ljudje so za okužbe s HPV bolj dovzetni kot drugi. Najbrž ima tu pomembno vlogo imunski sistem. Obdobje od dneva okužbe do nastanka bradavice je dolgo, lahko traja tudi leto ali več.

Kako bradavice prepoznamo?

To so majhne kožne tvorbe, ki so lahko bele, rožnate ali kožne barve. Na dotik so hrapave. Najpogosteje jih najdete na rokah. Obstajajo ljudje, pri katerih se razvije le ena bradavica ter ljudje, pri katerih se pojavi cela skupina bradavic.

Pozor, bradavice so zelo nalezljive!

Bradavice sodijo med infekcijske bolezni in omenili smo že, da se širijo iz enega človeka na drugega ali s pomočjo okuženih predmetov, kot so na primer brisače. Bradavice se prenašajo preko razpok in prask v koži, širijo se celo z grizenjem nohtov. Bradavice ne povzročajo nobenih zapletov, se pa lahko pojavljajo ena za drugo, čeprav ste jih že zdravili z različnimi metodami.

Vrste virusnih bradavic

Glede na to, kateri virus je povzročil bradavice ter kje na telesu jih najdemo, ločimo več vrst bradavic.

Tako poznamo navadne bradavice, ki so hrapavi, okrogli ali ovalni izrastki. V premeru merijo manj kot 1 centimeter. Najpogostejše so na prstih, komolcih ter kolenih, v njih velikokrat vidimo črne pikice, ki so zamašene krvne žilice.

Palmoplantarne bradavice so tiste, ki se pojavljajo na dlaneh in na podplatih. So sploščene in rastejo navznoter, obdane pa so z debelo plastjo poroženele kože. Tudi ta vrsta bradavic ima črne pikice. Lahko so zelo boleče.

Bradavice ob nohtih rastejo ob nohtu ali pod njim, lahko motijo rast nohta, poleg tega so tudi boleče. Za zdravljenje so precej trdovratne.

Mozaične bradavice nastanejo tako, da se združi veliko bradavic na podplatu. Lahko dosežejo tudi premer 10 centimetrov in so pogosto precej boleče. Tudi zdravljenje ni enostavno.

Ploščate bradavice so gladke in ravne, imajo nekoliko privzdignjeno površino. Pojavijo se predvsem na obrazu (okoli ust, čelo), pa tudi na hrbtiščih rok ter golenih.

Pecljate bradavice najdemo na vratu in obrazu.

Genitalne bradavice so tiste, ki se prenašajo s spolnim odnosom, nahajajo se na koži in sluznici spolovila.

Je bradavice potrebno zdraviti?

Virusne bradavice niso nevarne. Nekatere bodo po določenem času izginile same od sebe, spet druge bodo na vaši koži ostale več let. Ker so estetsko precej moteče ter predstavljajo nevarnost okužbe tudi za druge ljudi, jih ponavadi zdravimo. Če se želite znebiti bradavic, morate spodbuditi svoj imunski sistem, da bo napadel virus.

Pri zdravljenju boste potrebovali kar nekaj potrpljenja, saj je včasih postopek precej dolgotrajen:

 • Zamrzovanje s tekočim dušikom. Pri tem se uničijo z virusom okužene celice. Tam, kjer zdravimo, nastane mehur, ki je napolnjen s krvavo tekočino. Nato se pojavi krasta, ki se odlušči. Postopek je potrebno ponoviti na 3 do 4 tedne, saj bodo le tako bradavice izginile popolnoma.
 • Poznamo tudi nekatere druge vrste utekočinjenih plinov, ki so primerne za samozdravljenje. Žal so manj učinkoviti.
 • Posežete lahko tudi po salicilni kislini, saj obstajajo pripomočki v obliki obližev ali raztopin. Salicilno kislino na bradavico nanesite prav vsak dan. Pri tem pride do draženja in luščenja bradavice, zato le-ta počasi izgine. Zdravljenje je dolgotrajno. Bradavice boste najlažje odstranili tako, da si priskrbite posebne obliže s salicilno kislino. Pred nanosom obliža bradavice namakajte v mlačni vodi, odmrlo kožo pa odstranjujte z nežnim drgnjenjem s plovcem.
 • Zdravnik se lahko odloči tudi za druge načine zdravljenja, kamor sodijo elektrodisekacija, kiretaža, zdravljenje z laserjem ali celi kirurški poseg.

Preprečevanje okužbe z bradavicami

 • Ne dotikajte se bradavic drugih ljudi.
 • Če ste se dotaknili bradavice, si roke temeljito umijte.
 • Če imajo ljudje bradavice na podplatih, ne nosite njihovih čevljev ali nogavic.
 • Kadar obiščete bazen ali savno, vedno nosite natikače, obuti bodite tudi v fitnes centru.
 • Bradavic nikoli ne praskajte, grizite ali poškodujte. Tudi prebadanje z iglo je prepovedano.
 • Na nohtih prstov, kjer imate bradavice, vedno uporabite posebne škarjice za nohte.
 • Poskrbite, da bodo vaše roke vedno suhe, saj se bradavice hitreje širijo v vlažnem okolju.

Domači pripravki za odstranjevanje bradavice

Lahko poskusite tudi s kakšnim izmed spodaj opisanih “domačih zdravil”.

 • Dvakrat na dan izstisnite belo mlečno tekočino regratovega stebla na bradavico.
 • Bradavico lahko natrete s česnom. Povijte z obližem.
 • Na bradavico večkrat na dan kanite nekaj kapljic ekstrakta grenivke. Prekrijte z obližem za odstranjevanje bradavic.
 • Na bradavico večkrat dnevno položite košček ananasa.
 • Na bradavico kanite olje kafre ali vanjo vtrite ricinusovo olje.
 • Bradavice naj bi odstranili tudi tako, da na njih položite bananin olupek (z notranjo stranjo). Pustite delovati čez noč.
 • Bradavico lahko nežno drgnete s kredo ali surovim krompirjem.

Pripravila: Monika M.