• C Novo mesto
 • 23:58
 • Sob, 18.05.2024

Čaj iz kopriv

Kopriva, ki jo strokovno poimenujemo Urtica Dioica, pri nas raste skoraj povsod.  Zato vam zagotovo ne bo težko nabrati nekaj te zdravilne rastline, iz katere si boste lahko pripravili tudi čaj iz kopriv. Le-ta se pripravi iz svežih ali posušenih listov in ima številne blagodejne učinke na naše telo.

Čaj iz kopriv in težave s kožo

Čaj iz kopriv

Čaj iz kopriv se lahko pohvali s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem, zato ga priporočamo takrat, ko imate takšne ali drugačne težave s kožo. Čaj iz kopriv se odlično obnese tudi pri izpuščajih in aknah. Koprive so bogate z antioksidanti, ki pripomorejo k temu, da se koža hitreje zaceli, preprečujejo pa tudi nastanek brazgotin. Čaj iz kopriv lahko popijete ali pa si z njim splakujete kožo.

Čaj iz kopriv in dobra prebava

Čaj iz kopriv torej vsebuje antioksidante, ki v kombinaciji s tem, da koprive delujejo tudi protivnetno, pomagajo k boljši prebavi. Čaj tako pomaga pri zaprtju, diareji, težavah z želodcem, preprečuje pa tudi nastanek notranjih parazitov in poskrbi za rast dobrih bakterij.

Čaj iz kopriv in dobro delovanje ledvic

Čaj iz kopriv dobro deluje na delovanje ledvic in to je verjetno ena izmed njegovih najbolj znanih prednosti. Čaj deluje diuretično, zato ledvicam precej olajša njihovo delovanje in pripomore, da boste urin redno odvajali. Prav tako boste s pitjem čaja zmanjšali tudi tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Čaj iz kopriv in krepak imunski sistem

Čaj iz kopriv vsebuje tudi veliko flavonoidov in karotenoidov, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema. Svoje h krepkemu obrambnemu sistemu doprinese tudi vitamin C, ki ga prav tako najdemo v koprivah. Najbrž že veste, da velja vitamin C za enega izmed najmočnejših antioksidantov – antioksidanti pa uničujejo škodljive proste radikale, ki napadajo in uničujejo celice. Čaj iz kopriv si tako privoščite tudi za preprečitev razvoja takšnih in drugačnih kroničnih bolezni.

Čaj iz kopriv in osteoporoza

Čaj iz kopriv vsebuje tudi številne koristne minerale, zato ga lahko pijete v preventivne namene, če želite zmanjšati tveganje za nastanek osteoporoze. Najbolj pomembni minerali v čaju so magnezij, kalcij in železo. Poleg tega čaj iz kopriv poskrbi tudi za ustrezno gostoto kosti, nenazadnje pa prepreči tudi pojav anemije.

Čaj iz kopriv in bolečine

Čaj iz kopriv

Koprive vsebujejo tudi različne snovi, ki delujejo protibolečinsko, saj so naravni analgertiki. Napisali smo že, da koprive preprečujejo različna vnetja v telesu. Tako vam lahko čaj iz kopriv pomaga pri lažjih bolečinah v mišicah in drugih delih telesa. Z rednim pitjem čaja pa boste poskrbeli za manjše tveganje nastanka večjih vnetij v telesu.

Čaj iz kopriv in zdravje žensk

Ker koprive vsebujejo veliko železa, pomagajo pri slabokrvnosti in utrujenosti. Koprive delujejo tudi na delovanje jeter in delovanje hormonov. Omenimo naj še to, da koprive blažijo predmenstrualni sindrom ter omogočajo enakomernejše izločanje menstrualne krvi.

Čaj iz kopriv in alergije

Čeprav povzroča dotik svežih kopriv s kožo določeno alergijsko reakcija, pa čaj iz kopriv deluje popolnoma drugače. Različne snovi v koprivah namreč delujejo protialergijsko.

Čaj iz kopriv in srce

Znanstvene raziskave so potrdile, da čaj iz kopriv (če ga seveda redno pijemo) znižuje krvni tlak. Čaj pa – kot že vemo – deluje tudi protivnetno, vsebuje pa tudi pomemben element kalij, zato blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem. Čaj iz kopriv pospešuje tudi prekrvavitev in poskrbi, da celice dobijo več kisika, preprečuje pa številne srčne bolezni.

Čaj iz kopriv in njegova priprava

Za čaj iz kopriv morate najprej nabrati koprive. Tega opravila se nikar ne lotite brez rokavic, potrebujete pa še škarje, košaro, škornje in dolge rokave.

 • Koprive za čaj iz kopriv nabirajte stran od cest in naselij, kjer se sprehaja veliko psov.
 • Koprive nabirajte potem, ko je bilo vreme sončno, saj tako kopriva ne bo prekomerno napojena z vodo, imela pa bo več eteričnih olj.
 • Koprive nabirajte opoldan ali popoldan, ko so koprive suhe in ni več jutranje rose.
 • Koprive nabirate od maja do avgusta.
 • Koprive polagajte v zračno košaro ali zabojček, tako da se ne bodo pregrele.
 • Če boste koprive posušili, jih predhodno ne močite ali operite.

  Čaj iz kopriv

Ko naberemo koprive za čaj iz kopriv, listke kopriv trgamo od stebla in pregledamo, da so res čisti. Liste nato v tanki plasti položimo v zabojčke, zabojčke pa postavimo v senčen in zračen prostor. Koprive večkrat premešamo, da se enakomerno sušijo.

Kopriva za čaj iz kopriv je dovolj suha takrat, ko se začnejo listi med prsti drobiti. Takrat liste pospravimo v steklene kozarce ali v druge hermetično zaprte posode. Takšne suhe koprive so uporabne 2 leti.

Pripomočki za čaj iz kopriv:

 • Skodelica
 • Kozica
 • Pokrovka
 • Cedilo

Sestavine za čaj iz kopriv

 • 2 dcl vode
 • 3-5 g suhe koprive ali 3 do 5 listov sveže koprive

Postopek priprave:

 1. Čaj za koprive pripravimo kot poparek.
 2. V kozico dodamo sveže ali suhe koprive in prelijemo z vrelo vodo.
 3. Pustimo statii 3 do 5 minut.
 4. Čaj iz kopriv precedimo v skodelico.
 5. Čaj lahko sladkate s sladkorjem, medom, lahko ga pijete z limono, pomarančo ali pa mu dodate mleko.

Vabimo vas, da si skodelico čaja privoščite tudi vi!

Pripravila: Monika M.

Čaj iz kopriv
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.