• C Novo mesto
  • 22:26
  • Čet, 05.08.2021

Če hočete zaspati čimprej, pred spanjem popijte tole (ne, ni kozarec toplega mleka)

Veliko ljudi ima težave s spanjem. Vam je znan tisti občutek, ko se zgodaj odpravite v posteljo z namenom, da se boste to noč končno naspali, potem pa še več ur ne morete zatisniti oči? V mislih se vam prepletajo vsi možni problemi, ideje in spomini – nikakor vam ne uspe, da bi spraznili glavo in si končno privoščili kvaliteten spanec. Če imate resne težave z nespečnostjo, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom. Marsikdo jemlje zdravila za lažji spanec, če pa ste bolj naklonjenih domačim pripravkom, pa brez obotavljanja najprej preizkusite spodnji napitek.

Pred spanjem si privoščite kozarec češnjevega soka

Že leta in leta velja, da naj bi kozarec toplega mleka pred spanjem pomiril telo in vam omogočil, da hitro in brezskrbno zaspite. Verjetno ste že preizkusili ta recept in če se vam zdi, da ni pomagalo, so strokovnjaki pred kratkim odkrili še nekaj novega. Tudi na srečo vseh tistih, ki mleka ne prenašajo najbolje. Češnjev sok!

Raziskava, ki so jo izvedli na Louisiana State University, dokazuje, da boste s pomočjo kozarca češnjevega soka pred spanjem zelo enostavno in mirno zaspali. Kako češnjev sok pomaga v boju proti nespečnosti in na kakšen način vas uspava? Če smo natančnejši, strokovnjaki z Louisiana State University priporočajo, da pred spanjem spijete dva kozarca češnjevega soka. Češnje namreč vsebujejo hormone in aminokisline, ki na naše telo učinkujejo tako, da povzročijo utrujenost ter željo po spancu.

Bodite pozorni, da izberete čim bolj naraven češnjev sok, sicer napitek ne bo imel želenega učinka. Še najbolje je, če lahko kje dobite domač sveže iztisnjen sok. Za najboljši rezultat naj bo sok iz čim bolj kislih češenj. Kisle češnje prepoznate po njihovi značilni barvi – medtem ko so sladke češnje običajno temnejše, imajo kisle češnje tudi po obiranju svetlo rdečo barvo. Poleg tega češnje niso dobre le za spanec, ampak vsebujejo tudi ogromno vitaminov in koristnih snovi, odlično pa se obnesejo tudi v boju proti debelosti.

NaDlani.si; Foto, video: Pexels, YouTube