• C Novo mesto
  • 23:49
  • Čet, 30.06.2022

Če imate razdražen želodec, uživajte ta živila

poletni festival

Povsem običajno je, da se občasno srečujemo z raznimi prebavnimi težavami, kot so bolečine v želodcu ali trebuhu, kislina, slabost, napihnjenost, zaprtje in podobno. Dokler je to le občasno, ni razloga za skrb. Če imate tudi vi razdražen želodec, je pomembno, da pazite, kaj takrat uživate, saj lahko določene vrste hrane situacijo še dodatno poslabšajo. Kaj je torej priporočljivo uživati?

Ingver

Ingver je sicer rastlina zelo močnega okusa, ki bi jo ravno zaradi tega marsikdo zmotno odsvetoval pri prebavnih težavah. Vendar je ingver zelo koristna začimba, ki pomaga proti slabosti, pri bolečinah v želodcu in tudi zaprtju. Nekatere raziskave so pokazale celo, da je zdravljenje z ingverjem zelo uspešno pri okrevanju po kemoterapiji, zahtevnejših operacijah, nosečnosti ali kronični slabosti.

Banane

Tudi banane se odlično obnesejo pri prebavnih težavah. Posebna dieta, ki jo priporočajo strokovnjaki pri slabosti, bolečinah, driski ali bruhanju, je uživanje banan, pustega riža, jabolčne čežane in prepečenca oziroma toasta.

Juhe

Da dodatno ne obremenjujete prebavnega sistema takrat, ko gre nekaj narobe, je priporočljivo uživanje juh. Pazite, da juha ni preveč vroča ali preveč mrzla, optimalno je mlačna juha. Lahko uživate mesne ali zelenjavne juhe, kakor vam v tistem trenutku bolje ustreza. Prednost juhe je tudi to, da s tem v telo vnesete dovolj tekočine, s čimer preprečite dehidracijo, ki je pogosta ob prebavnih težavah.

Prepečenec

Prepečenec ali navaden toast je zelo pusta hrana, ki ne vznemirja že tako ali tako razdraženega želodca. Pomaga vam toliko, da ostanete pri močeh in premagate občutek lakote, hkrati pa ne obremenjuje dodatno prebavnega sistema. Še posebej je priporočljiv za tiste, ki imajo težave s slabostjo, saj gre za nevtralno hrano brez posebnega okusa, zaradi česar jo razdraen želodec lažje zadrži in prebavi.

Preste

Tudi slane preste so primeren prigrizek, kadar imate težave z želodcem. Ker so hrustljave in trde, imate več dela z žvečenjem, zaradi česar jih uživate zelo počasi, kar ugodno vpliva na razdražen želodec. Pazite le, da ne izberete preveč slanih prigrizkov, saj lahko to povzroči še dodatno težave.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash

poletni festival