• C Novo mesto
  • 03:08
  • Ned, 27.11.2022

Če je imel kdo v vaši družini raka, se nujno izogibajte tem živilom

Zdravniki na pregledih večkrat vprašajo, ali je imel kdo v družini raka. Pri določenih vrstah rakavih obolenj namreč igra to ključno vlogo, ko razmišljamo, kako visoke možnosti so, da se enaka bolezen zgodi tudi pri vas. Če torej veste, da je imel bližnji sorodnik raka, je pomembno, da ste pozorni na znake, ki vam jih daje vaše telo. Poslužite se čim bolj zdravega življenjskega stila, veliko se gibajte, ne kadite, prehranjujte se zdravo, izogibajte se stresu in negativnim čustvom. Predvsem pa iz svojega jedilnika nemudoma izločite spodnja živila. Tako boste zmanjšali možnost, da se bolezen razvije tudi pri vas.

Salama

Procesirano meso je pogosto vir raznih strupov, ki zvišujejo možnost za razvoj rakavih obolenj – in to ne samo pri tistih, ki imajo sorodnike, ki so zboleli za rakom. Poleg vseh umetnih arom, ojačevalcev okusa in nezdravih dodatkov pa razne klobase in salame vsebujejo tudi ogromno soli, kar negativno vpliva na zdravje. Če se že ne morete odpovedati takšni vrsti mesa, se vsaj potrudite, da kupite čim bolj naravno in lokalno meso, na primer pri bližnjem kmetu.

Pivo

Če ste navdušenci nad pivom, vas bo tole verjetno razočaralo. Čeprav na prvi pogled izgleda nedolžno in nič kaj škodljivo, tudi redno pitje piva (in tudi drugih vrst alkohola) povečuje možnosti za razvoj raka. Če si občasno privoščite kakšen kozarček, s tem ni nič narobe. Takoj, ko vam to pride v navado, pa imate resen problem.

Hot dog

Hot dog je priljubljena vrsta hitre prehrane, ki pa ne vsebuje skoraj nič koristnih hranil in večinoma le sestavine, ki zelo slabo vplivajo na zdravje. Kruh je ponavadi povsem bel, poln sladkorja in umetnih arom, hrenovke spadajo v nezdravo skupino procesiranega mesa, potem pa so tukaj še razne umetne omake, kot sta kečap in majoneza.

Sojina omaka

S sojino omako lahko čudovito začinite jedi, še posebej priljubljena je v raznih azijskih jedeh. Problem pa je v tem, da sojina omaka vsebuje ogromno umetnih snovi, ki škodujejo zdravju in povečujejo možnosti za razvoj raka. Čajna žlička sojine omake vsebuje več kot 1000 miligramov natrija, kar je dvakratnik priporočene dnevne količine natrija, ki naj bi jo povprečen človek zaužil.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels