• C Novo mesto
  • 21:22
  • Ned, 26.05.2024

Če opazite te znake, nujno obiščite zobozdravnika

Zahtevna služba, otroci, prijatelji, opravki – veliko razlogov imamo, da postavimo svoje zdravje na stranski tir in se izogibamo preventivnih pregledov pri zobozdravniku. Zavedajmo se, da je priporočeno zobozdravnika obiskati vsaj enkrat na leto na preventivnem pregledu. Na ta način bomo prihranili veliko časa, denarja in bolečine. Sedaj pa si poglejmo nekaj znakov, ki nas opozarjajo, da moramo čimprej do zobozdravnika.

  1. Krvavitev po ščetkanju ali nitkanju

Če na zobni ščetki ali v umivalniku opazimo kri, je to znak, da imamo vnete dlesni in da moramo čimprej k zobozdravniku. Vnetje dlesni lahko napreduje v resnejšo parodontalno bolezen, zaradi katere lahko v krajšem času izgubimo zobe. Opozorilni znaki so tudi rdeče, občutljive in otečene dlesni ter izcedek med zobmi in dlesnijo.

  1. Umik dlesni

Umik dlesni oziroma recesija je lahko normalen pojav ob staranju; 88% ljudi starih nad 65 let ima recesijo vsaj ob enem zobu. Potrebno pa se je zavedati, da je lahko recesija tudi znak parodontalne bolezni. Ne glede na  vzrok pa recesija predstavlja nevarnost, saj je takšna korenina zoba bolj izpostavljena vplivom v ustni votlini in na njej tako hitreje nastane karies, kar lahko vodi v okužbo pulpe, bolečino in navsezadnje izgubo zoba.

  1. Občutek suhih ust

Zdrava ustna votlina je navlažena s slino, ki nam pomaga tudi pri okušanju hrane in požiranju. Če imate občutek suhih ust, je to lahko znak bolezni žlez slinavk, zato je potrebno čimprej obiskati zobozdravnika, da ugotovi vzrok in uvede zdravljenje.

  1. Majavi zobje

Stalni zobje bi načeloma morali z nami ostati do konca življenja. Če opazite povečano majavost zob, vzemite tak znak resno in čimprej pojdite k zobozdravniku. Majavi zobje nakazujejo na povečano izgubo kosti okoli zoba, kar na dolgi rok vodi v izgubo zoba. V takih primerih je tudi vstavitev implantata bistveno težja oziroma včasih celo nemogoča.

  1. Izbokline ali razjede

Kakršnakoli sprememba ali rana v ustni votlini se mora zaceliti v roku 14ih dni. Če se ne, se čimprej naročite na pregled pri zobozdravniku, da spremembo pregleda in skuša določiti vzrok za njen nastanek. Prav tako lahko uvede terapijo in spremembo pozdravi ali jo odstrani.

  1. Zobobol

Precej očiten vzrok za obisk zobozdravnika je zobobol, pa vendar tudi tega marsikdo ignorira in odlaša z obiskom zobozdravnika. Čez nekaj dni lahko zobobol preneha in tako nikoli ne obiščemo zobozdravnika. Vendar pa se ne zavedamo, da je prenehanje bolečine še bolj alarmanten znak, saj je najverjetneje že prišlo do odmrtja pulpe in je tako potrebno koreninsko zdravljenje zoba. Če tega ne storimo, lahko pride do ponovne okužbe in močne otekline, ki se po navadi pojavi ravno v času poletnega dopusta.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pixabay